JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varmt och fullsatt på NI Week
National Instruments användarkonferens NI Week fortsätter att växa och samlade i år 2100 deltagare från 63 länder i ett stekhett Austin, Texas. Temperaturen nådde vissa dagar över 100°F (38°C) och fick luftkonditioneringen i konferensanläggningen att arbeta för högtryck. Detsamma gällde rulltrapporna som vissa perioder visade sig vara underdimensionerade.
Som vanligt bjöd National Instruments på en rapp show där olika mer eller mindre sannolika produkter och projekt som baseras på företagets produkter visades upp. Det var allt från tidssynkoniserade mätsystem med noder utspridda över världen, en emulator för låsningsfria bromsar, en testare för bränsleceller, ett arkadspel, en inverterad pendel, en ”laserbrännare” för ögonoperationer till en Segwaykopia som utvecklats i ett studentprojekt på bara tre månader med hjälp av Labview och hårdvara i form av CompactRIO.

Eftersom företaget firade 30-årsjubileum och flaggskeppsprodukten Labview fyllde 20 år bjöds det både på nostalgiska bakåtblickar liksom en tjuvtitt på vad vi kan vänta oss inom de närmaste åren.

– Med Labview ville vi göra samma sak för ingenjörerna som kalkylarket hade gjort för finansanalytikerna. Men vi missade målgruppen, C-programmerarna som hade ett par instrument kopplade till en dator, säger James Truchard som företagets vd och en av grundarna.

Istället var det andra grupper som började använda Labview, ofta personer som ville lösa ett problem utan att behöva förstå den underliggande tekniken. Och på den vägen har de rullat på. Idag är Labview ett kraftfullt programmeringsspråk som inte bara används för datainsamlings och styrtillämpningar.
Jeff Kodosky, som brukar kallas Labviews fader, berättade att man funderar på att införa en ny tråd.

– Det är i princip en kö som skulle kunna användas för att koppla ihop två asynkrona loopar eller för att göra det enklare att bygga distribuerade system.

NI har sedan ett par år tillbaka ambitionen att göra Labview till ett verktyg även i konstruktionsarbetet och det börja bära frukt. För ett år sedan kom Labview Embedded som kan användas för att programmeras 32-bitars styrkretsar och dessutom NI har ett antal FPGA-bestyckade kort som kan programmeras i Labview FPGA.
För den som behöver en billigare lösning finns till exempel Analog Devices signalprocessor Blackfin som kan programmeras via en speciell version av Labview. Användaren kan först prototypa på kort men är det fråga om större serier kan man designa egen hårdvara och återanvända mjukvaran.

Även utställningen vittnade om att NI är på god väg att bli ett embeddedföretag. I montrarna hittade man bland annat Wind River, Texas Instruments, Freescale, Analog Devices, OKI, Xilinx, Altera och Intel.

Som vanligt görs mycket med glimten i ögat på NI Week, som används för att stärka banden med användarna. Lego Mindstorms, som veckan före konferensen börjat säljas i amerikanska butiker, syntes ständigt. NI har utvecklat mjukvaran som baseras på Labview. Företaget sponsrar också robottävlingar för att locka amerikanska barn och ungdomar att bli ingenjörer.

Nytt för i år var att presentationerna sändes live över Internet och som vanligt kan man gå in på National Instruments hemsida för att titta på dem och för att läsa om alla nya produkter som lanserades.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)