Asko Vehanen strålade ikapp med den varma höstsolen när Norstel i går invigde sin kiselkarbidfabrik på Händelö strax utanför Norrköping.
Invigningen av Norstels fabrik hade lockat näringsminister Thomas Östros. Men han fick inte klippa av något blågult band, istället fick han äran att sluta en brytare placerad i ett partytält intill fabriken. Brytaren släppte på 1600 A till fabriken varefter de runt hundra gästerna kunde se hur maskinerna startade på en storbildsskärm. Allt ackompanjerat av trumpetfanfarer.– Eftersom vi är moderna är strömbrytaren trådlöst ansluten till fabriken, sade Asko Vehanen och skrattade.
Han är vd för Norstel och var med och drog igång ett forskningsprojekt 1993 med ABB, Linköpings universitet och Okmetic för att utveckla kiselkarbidsubstrat. Två år senare kom man på den teknik som används i fabriken: HTCVD (Hight Temperature Chemical Vapor Deposition). Men det skulle dröja till år 2000 innan forskarna fick fram skivor som var kommersiellt användbara.
2002 investerade Okmetic i produktionsmaskiner som placerades på Linköpings universitet. Samtidigt börjad man planera för en fabrik som inte skulle ligga allt för långt från Linköping. Valet föll ganska snart på Norrköping men arbetet med att få nödvändiga tillstånd från miljödomstolen drog ut på tiden och det visade sig också ta tid att hitta riskkapital.
I februari 2005 föll alla bitarna på plats och bygget av fabriken med ett renrum på 2000 kvadratmeter drog igång. Totalt har de tre riskkapitalbolagen Creandum, Eqvitec och Northzone satt in runt 200 miljoner kronor. I den summan igår också pengar från Energimyndigheten och Vinnova för fortsatt utveckling av processen.
Fabriken har hittills skapat runt 50 arbetstillfällen men renrummet har plats för fler maskiner och förhoppningen är att det ska dubbleras inom något år.
– Det här är ett bra exempel på hur akademien, staten och industrin samarbetar för att förnya basen för det lokala näringslivet, sade Thomas Östros.
De första skivorna tillverkades under sommaren. Norstel är nu i slutfasen av att kvalificera processen som ska producera kiselkarbidskivor med en diameter på fyra tum och en snittjocklek på 0,4 mm. Skivorna kan användas för att tillverka vita lysdioder och olika typer av kraftkomponenter för bland annat hybridbilar.
En kund som var med på invigningen och ivrigt väntade på första leveran var Steven Abate från amerikanska Charles & Colvard. Företaget säljer syntetiska diamanter tillverkade av kiselkarbid. Stenarna säljs under varumärket Moissanite i bland annat JC Pennys varuhus.
– Jämfört med äkta diamanter kostar våra bara en tiondel. Den exakta skillnaden beror på storleken och kvaliteten, säger Steven Abate.
Charles & Colvard har lovat att köpa kiselkarbid från Norstel för 4,1 miljoner dollar och precis som halvledartillverkarna vill de ha en kiselkarbid som är så felfri som möjligt.