JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tredje gången gillt för Linköpings EMC-labb
Om ett år kan Linköping få ett ackrediterat EMC-labb. Det är nystartade BK CE Services som nu satsar på EMC-tjänster i det labb som Ericsson tidigare byggt för närmare 15 miljoner kronor.
–    Vi är precis i öppningsskedet. Tidigt i höstas kalibrerade vi utrustningen. Nu är vi igång. Denna vecka var första veckan som vi börjat jobba med kunder på allvar, säger Johan Bergstrand, som numera ansvarar för verksamheten i labbet.

Johan Bergstrand har själv mångårig erfarenhet av att utveckla analoga och digitala konstruktioner som ska uppfylla EMC-kraven. Tillsammans med sina kollegor i konsultföretaget BK Development har han nu köpt majoriteten i labbet och även startat dotterbolaget BK CE Services, som ska driva verksamheten. De två tidigare ägarna – Ronnie Nordin och Lars Olovsson, som köpte labbet av Ericsson för några år sedan – finns kvar som finansiärer och delägare.

Labbet som BK CE Services nu blåser liv i har mycket hög kvalitet.  Här finns ett halvdämpat labb på 60 kvadratmeter och en mätsträcka på upp till 5 meter. Ericsson plöjde ner närmare 15 miljoner i labbet när det byggdes. Det invigdes 1998 men blev över när Ericsson sålde sin mobiltelefonfabrik till Flextronics år 2001.

Affärsidén på senare år har varit att hyra ut labbet, exempelvis en halv dag, till företag som behöver göra egna EMC-tester. Men konceptet har inte visat sig vara någon succé. Till största delen därför att det finns många standarder som man måste uppfylla och det tar tid att lära sig området.

–    Nu hyr vi istället ut labbet med operatör och satsar på att få det ackrediterat inom ett år. Om ett år räknar vi med att ha en beläggning på uppåt 60 till 75 procent. Jag kommer själv att finnas i labbet på heltid och jag har kollegor i BK som kan rycka in om det behövs, säger Johan Bergstrand.

Att ett labb är ackrediterat innebär att Swedac garanterar kvalitet och noggrannhet. Idag finns fem ackrediterade EMC-labb i Sverige: SP i Borås, Semko i Kista, Delta i Västerås, Dectron på Öland och Aerotech Telub i Östersund.

–    En fördel med oss jämfört med de stora är att vi i dagsläget har mycket korta ledtider. Man kan komma hit och testa och om något inte fungerar går det att komma tillbaka dagen efter. På de stora labben finns inga vanliga tider kvar i år, bara helger och kvällar om det går att få och då skjuter timtaxan i höjden.
 
Visserligen har BK CE-Services startat sin verksamhet, men planen är att börja marknadsföra den först i november. I första hand vill man nå ut till kunder i Linköpingstrakten, för att sedan sprida tentaklerna till övriga Östergötland.

–    Vi siktar på att få kunder som jobbar med vanlig IT- och konsumentutrustning som behöver CE-märkas. Det kan vara produkter för kontor, hem och lättare industri. Vi erbjuder också vissa tester för fordonsindustrin. Däremot vänder vi oss inte till militären eller tung industri.

Utöver EMC-test kan företaget även erbjuda ljud- och brusmätningar i ett heldämpat akustikrum, som också byggdes av Ericsson, samt klimattester.

– Vi tror att klimattester är ett område som många kommer att vara intresserade av. Vi har en klimatkammare där vi kan testa fukt och temperatur i olika kombinationer. Dessutom har vi en vibrationsutrustning som kan testa skaktålighet, säger Johan Bergstrand.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)