JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Benq-krisen dyr för Infineon
Över 2 miljarder kronor och 400 färre anställda. Det blir notan för halvledarbolaget Infineon efter att taiwanesiska mobilföretaget Benq försatt sitt tyska dotterbolag i konkurs.
Efter att den taiwanesiska mobiltillverkaren Benq försatt sitt tyska dotterbolag Benq Mobile GmbH i konkurs räknar halvledarjätten Infineon med stora förluster. Infineon säger i ett pressmeddelande att man ska skriva av förluster på 700 miljoner kronor, plus att den beräknade försäljningen för 2007 beräknas minska med 1,4 miljarder kronor. På grund av detta kommer bolaget att avskeda 400 personer, varav 200 i Tyskland, vilket beräknas ge omstruktureringskostnader på nära 300 miljoner kronor.

Benq tog över Siemens förlustdrabbade mobiltelefonverksamhet i fjol, enligt uppgift efter att Siemens betalat omkring 2 miljarder till Benq för att bli av med bolaget. Siemens förlorade då 10 miljoner kronor om dagen på sina mobiltelefoner.

Men taiwaneserna lyckades inte få verksamheten på fötter. Efter att ha pumpat in nära fem miljarder i bolaget ställde man in betalningarna. Företaget har formellt ännu inte gått i konkurs, men upp till 3000 personer riskerar att förlora sina jobb om inget radikalt inträffar den närmaste tiden.

Som konsekvens av problemen i Tyskland visar Benq en förlust på 450 miljoner kronor under årets första nio månader. Företaget kommer att sälja av delar av sin verksamhet för att stärka sin balansräkning efter förlusterna.

Infineon tror å sin sida trots förlusterna på ett nollresultat under 2007 för sin verksamhet inom trådlöst. Vd Wolfgang Ziebart säger i pressmeddelandet att man ligger i slutförhandlingar med nya kunder i världsklass. Företaget har också redan minskat kostnaderna internt och har därtill nyligen kunnat räkna in såväl Samsung som LG bland sina nya kunder.

Infineons utvecklingsverksamhet i Sverige påverkas inte.

- Vi sysslar med andra saker, vi jobbar inte med vare sig basbands- eller plattformssidan säger informationsansvarige Elisabet Järstrand på Infineon i Kista.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)