JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVA-guld till telekomnestor
Att Sverige ligger i världstoppen inom telekom är till stor del professor Lars H Zetterbergs förtjänst. Det menar IVA, som därför belönat honom med sin stora guldmedalj, ett av de finaste svenska ingenjörspriserna som finns.
Lars H Zetterberg
Lars H Zetterberg
KTH-professorn Lars H Zetterberg, 81 år, är den verklige nestorn inom svensk telekom. Han blev professor i telekommunikationsteori redan 1964, då i Lund, men flyttade till Stockholm och KTH året därpå. 1990 gick han i pension, men blev kvar som aktiv professor emeritus vid institutionen för signaler, sensorer och system.

Zetterberg deltog i utvecklingen av överföring av rörliga bilder och var medansvarig till att Sverige tidigt fick tv-sändningar.

Vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm får han idag motta Ingenjörsvetenskapsakademins Stora guldmedalj ur kronprinsessans hand, för sitt "epokgörande arbete att skapa och etablera den akademiska verksamheten inom telekommunikationsteori och signalbehandling" som IVA motiverar utmärkelsen.

Många av hans studenter och doktorander jobbade sedermera på Ericsson och Telia. "Zetterbergs gärning har inneburit att Sverige tidigt fick större kompetens inom området än kanske något annat land" konstaterar IVA.

Trots de industriella framgångarna för telekom så vidhåller Zetterberg vikten av god undervisning.

- Undervisning är det viktigaste jag gjort. Att ge unga människor möjlighet att utveckla sin kreativa förmåga, det är det finaste man kan göra som akademiker, säger han i en kommentar till priset.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)