JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mindstorms för vuxna
Robotbyggsatsen Mindstorms NXT från Lego som lanserades i höstas är egentligen avsedd för ungdomar mellan 10 och 14 år. För de lite större och klåfingrigare barnen släpper nu National Instruments en modul till Labview som gör att man kan skapa och ladda ner skräddarsydda program för att styra roboten.
– Tredjepartsutvecklarna får verktyg och kan skapa nya programblock för NXT som gör att användarna kan bygga ut systemet och vidga gränserna för vad som är möjligt, säger Søren Lund, som är chef för Lego Mindstorms i ett pressmeddelande.

Det kan till exempel handla om sensortillverkare som kan erbjuda andra sensorer än de Lego valt. Sensorerna kan säljas med tillhörande programblock som gör att de blir lika enkla att programmera som Legos egna.

Programvaran till Mindstorms NXT är utvecklad av National Instruments, NI, och baseras på företagets grafiska programmeringsspråk Labview. Redan vid lanseringen i höstas stod det klart att NI jobbade på en tilläggsmodul till Labview som bland annat ska göra det möjligt för tredjepartsutvecklare att göra tillägg till programvaran.

För att programmera och styra roboten med modulen behövs Labview i någon av versionerna 7.1, 8.0 eller 8.20 medan den som vill skapa egna programmoduler bara kan använda version 7.1.

Modulerna för Mindstorms kan laddas ner från NI:s hemsida.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)