JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo och Agfa gör tryckbar display
Kemijätten Agfa har tillsammans med forskningsinstitutet Acreo utvecklat en teknik för att skriva ut hela displayer direkt från en etikettskrivare. Utgångspunkten är Acreos elektrokromatiska papper.
Image
Louis Bollens från Agfa med Acreos papper
Svenska Paper Display som ingår i Acreo har inlett ett samarbete med Agfa. De båda företagen har tillsammans utvecklat en process som nu kan användas för att trycka displayer i en etikettskrivare. Utgångsmaterial är Acreos elektrokromatiska papper.

Agfa tillhandahåller det elektrodmaterial som trycks på Acreos papper så att det kan bli en färdig display.

Agfas elektrodmaterial marknadsförs under namnet Orgacon. Den aktiva komponenten i elektrodmaterialet är en transparent vattenbaserad ledande polymerdispersion som kallas PEDOT/PSS. Ämnet utvecklades ursprungligen för 15 år sedan och användes för antistatskydd för fotomaterial.

- Agfa har bland annat använt elektrodmaterialet i flexibla elektroluminscenta lysande paneler. Panelerna används för som belysning under knappsatsen i en del mobiltelefoner, säger Louis Bollens på Agfa.

Han demonstrerade lösningen med Acreos papper på IdTechEx-konferensen Printed Circuits i San Francisco i går.

Det finns också en modifierad etikettskrivare som kan producera pappersdisplayer. Skrivaren lägger på både elektrodmaterial och skriver också dekor och text.

Acreo Paper Display säljer nu utvärderingssatser, prototyper och material i större volymer

Acreos display, som Elektroniktidningen presenterat tidigare (se länk ), bygger på ett delvis bistabilt elektrokromatiskt papper som är patenterat.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)