JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens snabbaste halvledare
Materialet graphene - tvådimensionell grafit - är världens snabbaste halvledare, med 100 gånger högre elektronmobilitet än kisel. Det har forskare vid universitetet i Manchester bevisat.

Att graphene (wikipedialänk) är ett av världens snabbaste halvledarmaterial har varit känt länge. Frågan har bara varit exakt hur snabbt det är. Nu har forskare vid universitetet i Manchester, under ledning av professor Andre Geim, hittat svaret - elektronmobiliteten ligger strax över 200 000 cm2/Vs. Det är mer än 100 gånger snabbare än kisel och 30 gånger snabbare än galliumarsenid. Det är också snabbare än kolnanorör, skriver den brittiska tidningen Electronics Weekly.

- Graphene är det enda materialet där elektroner i rumstemperatur kan röra sig tusentals gånger sin egen diameter utan att skingras, säger Geim till tidningen.

Graphene består en hönsnätliknande struktur av grafit som i idealfallet bara är ett atomlager tjockt. Forskarna i Manchester framställde små bitar av graphene genom att skrapa av tunna lager från ett stycke ren grafit. I andra sammanhang har graphene framställt genom epitaxitillväxt på kiselkarbid.

- Sådan graphene får 5-7 lager. Det duger för kemiska sensorer men är inte tillräckligt tunt för elektronikkretsar, säger Geim.

På tre till fem års sikt tror han dock att produktionstekniken nått så långt att de första tillämpningarna med graphene kan nå marknaden. Då rör det sig om gassensorer och sändare och mottagare för THz-signaler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)