JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 19 augusti 2019 VECKA 34
Nätverket för elektronikkvalitet, EQS, som forskningsinstituten IVF och Kimab håller på att dra igång, kommer att fokusera på så kallad "lean" produktutveckling. Förebilden är Toyota, och målet är att stärka de deltagande företagens konkurrenskraft.
– Vi hoppas komma igång i mars eller april, säger Per-Erik Tegehall på IVF.

Avtalsförslaget blev klart i förra veckan och har gått ut till intresserade företag.

Det var för ganska precis ett år sedan som forskningsinstituten IVF och Kimab, som båda ingår i storinstitutet Swerea, väckte förslaget om ett nätverk för tillförlitlighet vid elektronikproduktion. Planen var att ta upp stafettpinnen efter det avsomnade nätverket för mönsterkort, MQS.

– Från början var tanken att EQS skulle handla om tillförlitlighet vid elektronikproduktion men nu har vi haft diskussioner med industrin och de är mer intresserade av lean produktutveckling.

Allt utgår från Toyotas modell för produktframtagning där man driver ett antal olika utvecklingsspår parallellt.

– Ett av spåren har minimal risk och leder till att man kommer i mål i tid. I de andra spåren utvärderar man tidigt innovativ teknik som kan leda till en produkt som är bättre.

De olika spåren faller sedan bort ett efter ett under utvecklingsarbetets gång. Metoden kan tyckas dyr men enligt Per-Erik Tegehall så blir den inte det i det långa loppet.

– Första gången kanske det är så men man bygger upp kompetens som går att återanvända. Dessutom är det ofta så att om man bara driver ett utvecklingsspår blir det väldigt dyrt om man i ett sent skede inser att man måste gå tillbaka och börja om.

Teknik som driver produktutvecklingen framåt kan vara nya byggsätt, kunskap om nya material och kunskap om vilka felmekanismer de för med sig. Men för att metoderna ska fungera i praktiken måste arbetsgången förändras.

– De flesta företag saknar någon som är ansvarig för tillförlitlighetsaspekter under produktutveckling. Man måste därför börja tänka i nya banor, säger Per-Erik Tegehall.

Avgiften för större företag att delta i EQS Centrum ligger på 200 000 kronor per år. Småföretag kommer undan med 25 000 kronor.

– Vi hoppas på att få med tre storföretag, bland annat Ericsson, och ett antal mindre företag.

 

Målet är att komma upp i en miljon kronor första året från de deltagande företagen och sedan satsar IVF och Kimab tillsammans en miljon kronor.

Som ett andra steg planerar IVF och Kimab att dra igång vad som kallas för EQS Forum. Där kommer avgiften preliminärt att ligga på 6000 kronor per år. För det får deltagarna inte full tillgång till resultaten, men möjlighet att delta i konferenser och andra arrangemang som EQS ordnar.

Mer information finns på www.extra.ivf.se/eqs

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)