JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 19 augusti 2019 VECKA 34
UPPDATERAD Kvällen före öppningen av jättemässan Mobile World Congress visade Sony Ericsson upp en riktig läckerbit - mobilen Xperia X1 - som enligt företaget är den första i en helt ny familj. X1:an har ett utglidbart tangentbord och är också den första Sony Ericsson-mobilen som använder operativsystemet Windows Mobile. Den är därtill i stor utsträckning designad av partnern HTC och byggd på en plattform från Qualcomm - inte från Ericsson Mobile Platform.
Med multimediefunktioner i massor, inbyggt HSPA, wlan och GPS-navigering, fullt Qwety-tangentbord och tunn, trendig design är Xperia X1 onekligen ett nytt flaggskepp från Sony Ericsson. Nyheten presenterades på en nybrutalistisk trendklubb i Barcelona idag, kvällen före mobilvärldens stora muskeluppvisning Mobile World Congress som öppnar i morgon.

Med ett synnerligen konfigurerbart användagränssnitt och det tämligen väl tilltagna tangentbordet, utglidbart på längden som den undre halvan av den 16 mm tunna skapelsen, samt en optisk fyrvägs navigeringspinne så hoppas Sony Ericssons designers ta upp kampen i det absoluta prestigesegmentet. Den radiointresserade kan notera att hela 12 band stöds, från GSM på 850 och 900 MHz till HSPA upp till 2100 MHz.

Utvecklingsarbetet har till större delen gjorts hos partnern HTC, som använt en hårdvaruplattform från Qualcomm. Det är inte Sony Ericssons första Qualcommbaserade mobil - ett par sådana har man gjort för den japanska marknaden - men det är den första för den globala marknaden.

- Vi vile göra en absolut top-of-the-line-modell, och Qualcomm hade den utvecklingskapacitet som vi behövde, kommenterar Mats Lindoff, Sony Ericssons tekniske direktör.

Det som kan invändas mot nykomlingen är att kameran "bara" är på 3,2 Mpixel och, möjligen, att DVB-H-mottagare eller för den delen andra möjligheter att ta emot direktsänd tv lyser med sin frånvaro. På dessa punkter slår Nokias likaledes nylanserade N96 X1 på fingrarna. I övrigt finns hela listan av funktioner - det är bara att bocka av.

Hugade kunder får dock hålla sig till tåls. Skapelsen ska inte ut på marknaden förrän andra halvåret i år, och de demoexemplar som visades upp hölls i strikt koppel - inget lånades ut till de närvarande och fotografering på nära håll var inte populärt.

Ett frågetecken finns också kring namnet. Xperia är ett varumärke som registrerats av den holländske halvledarjätten NXP. Någon officiel reaktion därifrån har dock ännu inte kommit.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)