JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IAR samarbetar om säkra system

Med utvecklingsverktyg och tjänster från svenska IAR och operativsystem från tysk-schweiziska Sciopta hoppas de båda bolagen gemensamt nå fler kunder på marknaden för säkerhetskritiska system.

IAR Systems och Sciopta Systems har tillsammans tagit fram ett paket som riktar sig mot kunder inom säkerhetskritisk industri, allt från mätinstrument till kärnkraftverk och flygplan. I paketet ingår Scioptas realtidsoperativsystem, enkelt nog kallat Sciopta RTOS, och IARs utvecklingshjälpmedel Embedded Workbench med ingående C- och C++-kompilator och det UML-baserade Visualstate, för utveckling av tillståndsmaskiner. Därtill ingår en rad tjänster som exempelvis systematisk bugguppföljning och genomgång av programvara för att säkerställa buggfrihet.

- Det är tjänster som vi gör åt många andra kunder, men som vi nu paketerat för att göra erbjudandet tydligare, säger IARs affärsutvecklingschef Anders Flodin.

I samarbetet, som presenteras idag på mässan Embedded World i Nürnberg, ingår också att båda företagen får rätt att ömsesidigt sälja och marknadsföra varandras produkter.

På mässan visar IAR även en uppgraderad version av Visualstate. Största nyheten är ökade möjligheter att läsa och förstå den kod verktyget producerar.

- Verktyget har gett bra kod tidigare, men den har varit svår att läsa för den som inte är insatt. Nu går det att ha mer meningsfulla möten där man kan diskutera koden, säger Anders Flodin.

 

De båda företagen har redan några gemensamma kunder, men hoppas nu förstås på fler. Marknaden för säkerhetskritiska system är dock trögrörlig, så det kan dröja innan de båda har någon större marknadsandel.

- Visst kan det ta tid. Men när man väl kommit in på denna marknad så brukar kunderna vara trogna, kommenterar Flodin.

Operativsystemet Sciopta RTOS är händelsestyrt och påminner en del om Eneas OSE, och Sciopta har faktiskt en del av sina rötter där. OS:et ligger i slutfasen för att godkännas enligt säkerhetsstandarden IEC-61508, som används såväl inom automation och produktion som inom annan säkerhetskritisk industri. I standarden rekommenderas tillståndsmaskiner som programutvecklingsmetod, vilket förstås är en orsak till intresset för Visualstate.

En smärre nyhet introduceras även i Embedded Workbench, nämligen möjligheten att använda brytpunkter i flashminne.

- Det är särskilt bra när man utvecklar på Arm-processorer, säger Anders Flodin.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)