JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Se elektronerna guppa
För första gången går det nu att filma elektroner. Bakom bedriften står forskare från Lunds tekniska högskola och resultaten beskrivs i det senaste numret av Physical Review Letters.
Elektronernas enorma hastighet har gjort att de blivit suddiga på fotografier. Forskarna i Lund har löst problemet genom att utveckla en blixt med extremt korta pulser.

– Det tar cirka 150 attosekunder för en elektron att röra sig ett varv runt en atomkärna. En attosekund är 10 upphöjt till -18 sekunder lång, eller annorlunda uttryckt: En attosekund förhåller sig till en sekund som en sekund förhåller sig till universums ålder, berättar Johan Mauritsson, forskarassistent i atomfysik vid Lunds Tekniska Högskola i ett pressmeddelande.

Han är en av sju forskare som ligger bakom studien som letts av honom själv och professor Anne L’Huillier.

Med hjälp av ytterligare en laser har forskarna dessutom kunnat styra elektronens rörelse så att de kunnat avbilda en kollision mellan en elektron och en atom.

Målet med forskningen är dock inte själva filmningen utan att studera vad som händer med resten av atomen när en inre elektron lämnar den, till exempel hur och när de andra elektronerna fyller upp hålet som då uppstår.

– Det vi sysslar med är ren grundforskning, om det råkar finnas framtida tillämpningar får de ses som en bonus, säger Johan Mauritsson.

Filmens längd motsvarar bara en svängning av en ljusvåg, men hastigheten har sedan skruvats ner betydligt så att den går att titta på. Filmsekvensen visar elektronens energifördelning och är därför inte en film i dess egentliga bemärkelse.

Artikeln publiceras i Physical Review Letters, vol. 100. Filmen och den vetenskapliga artikeln "Coherent Electron Scattering Captured by an Attosecond Quantum Stroboscope" finns på http://www.atto.fysik.lth.se

En populärvetenskaplig version av artikeln finns på: http://focus.aps.org

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)