JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 12 december 2019 VECKA 50
Mobiltelefonen T650i från Sony Ericsson är den mest miljövänliga på marknaden, och företagets P1 är den mest miljövänliga handdatorn. Det menar miljöorganisationen Greenpeace i en färsk rapport, som dock konstaterar att det är långt kvar även för dessa produkter att nå miljömålen.

Greenpeace har jämfört 37 vanliga konsumentelektronikprodukter från 14 företag ur miljöperspektiv och betygsatt dem i fyra kategorier på en skala mellan 1 och 10. Bara tre produkter nådde över betyget 5, varav två var mobiltelefonerna T650i och P1 från Sony Ericsson och den tredje Sonys bärbara dator Vaio TZ11. Greenpeace understryker dock att betygen mellan kategorierna inte är helt jämförbara.

Användning av farliga kemikalier, energisnålhet, produktlivscykel samt miljöinnovation och miljömarknadsföring var de fyra kategorierna som betygsattes. Greenpeace konstaterar att ingen av de undersökta produkterna fick bra betyg i alla kategorierna.

T650i fick exempelvis beröm för sin energisnålhet och för att laddaren inte innehåller PVC, ftalater eller beryllium, samt att dess moderkort är fritt från bromerade flamskyddsmedel. Nokias N95 kom först på andra plats bland mobilerna, mycket tack vare att dess laddare har lägre verkningsgrad.

I PDA-klassen, alltså handdatorer, dit Greenpeace räknar smarttelefonen P1, var konkurrensen mindre. P1:an vann tack vare samma kemikaliefrihet som T650i. Greenpeace konstaterar också att P1:an bara har två komponenter som är undantagna RoHS-direktivet medan konkurrenterna använder upp till åtta. Betyget för P1:an drogs ned av dess laddare.

I kategorin produktlivscykel fick Sony Ericsson mest stryk. Både LG och Samsung bedöms vara mer återvinningsbara. Inte heller i klassen Miljöinnovation och miljömarknadsföring blev det toppbetyg eftersom exempelvis LG var mer frikostig med information till köparna kring miljöpåverkande innehåll och strömförbrukning.

Greenpeace har nu följt elektronikmarknaden ur miljösynpunkt i ett par års tid och anser att utvecklingen går åt rätt håll, vilket man tar på sig en del av äran för. Ett tydligt exempel är Apple, menar organisationen. Apple har hittills konsekvent hamnat i botten på Greenpeace undersökningar. Men dess senaste ultratunna dator, Macbook Air, är gjord med PVC-fria kablar, moderkort fritt från bromerade flamskyddsmedel och kvicksilverfria lysdioder för bakgrundsbelysningen av skärmen.

Hela rapporten kan laddas ner här (länk till pdf-dokument).

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)