JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersforskare får 60 miljoner kronor från Saudiarabien
Professor Bengt Nordén på Chalmers är en av 12 forskare i världen som får pengar från Saudiarabien för sin forskning. Hans projekt kan leda till material med avancerade funktioner, såsom mikroskopiska motorer och sensorer, byggda på DNA och membran.
Två miljoner dollar, alltså runt 12 miljoner kronor, i fem år är vad professor Bengt Nordén får från nystartade King Abdullah University of Science and Technology, Kaust, i Saudiarabien. Projektet han jobbar med rör molekylär grundforskning i kemi på nanonivå.

- Det handlar bland annat om mekanisk energiöverföring som kan ske med hjälp av molekyler över i nanovärlden stora avstånd, från en nanometer upp till 100 nanometer, säger Bengt Nordén, i ett pressmeddelande.

På sikt kan man tänka sig att forskningsresultaten kan användas för tillämpningar inom elektronik, energiöverföring och bioteknik.

Ambitionen från Kausts sida är att hämta inspiration från framstående internationella forskargrupper och genom olika program håller universitetet på att skapa en första bas i form av ett nätverk av forskare. Ett 60-tal universitet bjöds in att nominera enskilda forskare till några olika fokusområden. Och tolv forskare har nu alltså valts ut av en vetenskapliga expertgruppen, bestående av bland annat Nobelpristagare, med säte i USA.

- Jag är förstås enormt hedrad över denna utmärkelse i den tuffa konkurrens som jag vet har föregått uttagningen. Jag är också övertygad om att projektet kan betyda mycket för Chalmers och ge ännu mer kraft till det här spännande forskningsområdet, säger Bengt Nordén.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)