JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sjunkande halvledarförsäljning
Halvledarförsäljningen i världen sjönk med 4,9 procent i februari relativt januari. Minskningen följer det normala årsmönstret för halvledarbranschen, rapporterar branschorganisationen SIA, Semiconductor Industry Association.
Räknat i pengar landade halvledarmarknaden på 20,44 miljarder dollar för februari, vilket är en ökning på 1,5 procent jämfört med samma månad i fjol. Hade inte DRAM-marknaden varit så svag hade siffrorna varit mycket roligare läsning för halvledartillverkarna och deras ägare.

– Om man exkluderar minnesprodukter hade halvledarförsäljningen ökat med nästa 10 procent jämfört med fjolåret. DRAM-sektorn minskade med över 40 procent på årsbasis trots en 43-procentig tillväxt mätt i tillverkade enheter, säger SIA:s chef George Scalise i ett pressmeddelande.

Att prispressen är stark över lag visas också av att antalet sålda halvledarkomponenter ökade med 11,6 procent räknat på årsbasis. Trots det stannade alltså tillväxten räknat i dollar på 1,5 procent.

SIA lämnar ingen prognos för 2008 men konstaterar att bolåneproblemen i USA och den sjunkande konsumtionen där ser ut att kompenseras med ökad konsumtion i Asien, inklusive Kina. Det gäller både för persondatorer och i än högre grad för mobiltelefoner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)