JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minskad efterfrågan på flash
Analysföretaget Isuppli ser en sjunkande efterfrågan på flashminnen av NAND-typ och sänker därför sin tillväxtprognos för 2008 från 27 procent till mer måttliga 9 procent. Räknat i pengar sänks prognosen från 17,9 miljarder dollar till 15,2 miljarder dollar.
– Den största anledningen till de sämre utsikterna är att hushållen drar ned utgifterna, säger Hyung Kim på Isuppli i ett pressmeddelande.

NAND-minnen används framför allt i konsumentelektronik som MP3-spelare, digitalkameror och flashbaserade hårddiskar.

Isuppli stödjer den reviderade prognosen på officiella och inofficiella källor. Bland annat anser Isuppli att Apple, som är världen tredje största köpare av NAND-flash, inte varit lika aggressivt när det gäller upphandling av flashminnen som i fjol. I år spås Apple öka sina utgifter för NAND-flash med 12 procent till 1,4 miljarder dollar. Isuppli räknade tidigare med att Apple skulle köpa för 1,6 miljarder dollar i år.

Isuppli har också sänkt prognoserna för Sandisks respektive Sonys köp av flashminnen. Sandisk är världens största konsument av NAND-minnen och Isuppli spådde tidigare att företaget skulle öka konsumtionen av flashminnen med 33 procent. Den siffran är nu reviderad till 8,4 procent vilket innebär att Sandisk spås köpa flashminen för 2,2 miljarder dollar i år.

Även för Sony har tillväxtförväntningarna skruvats ned från 16 procent till 6,8 procent vilket motsvarar inköp för 1,4 miljarder dollar i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)