JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH och Chalmers vinnare i Vinnovas elektroniksatsning
Vinnova satsar 100 miljoner kronor under tre år på forskningsprojekt inom inbyggda system, programvara och hårdvara. Projekten handlar bland annat om optisk kommunikation, avancerad multimediateknik för vårdsektorn och trådlösa sensornätverk.
- Projekten som vi nu satsar på spänner över viktiga områden där svensk industri traditionellt har varit stark men där vi i fortsättningen behöver bli ännu starkare för att vara internationellt konkurrenskraftiga, säger Jonas Wallberg, enhetschef på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Verkets förhoppning är att projekten ska ge framgångsrika kommersiella lösningar för den svenska systemindustrin. Formuleringen är ungefär densamma som Stiftelsen för strategisk forskning använde vid utlysningen av sitt ramanslag till IKT-sektorn. Där drog Chalmers och Linköping högvinsterna i måndags medan KTH bara fick ett anslag (länk).

Vinnovas utlysning är bredare. Den omfattar förutom ren hårdvara även programvara och inbyggda system. Totalt delar Vinnova ut 100 miljoner kronor mellan 2008 och 2010. På KTH finansieras fyra projekt med drygt 37 miljoner kronor. På Chalmers finansieras tre projekt med drygt 34 miljoner kronor. Dessutom finansieras ett projekt på Uppsala universitet med knappt 10 miljoner kronor, ett projekt på Linköpings universitet med 6 miljoner kronor och ett projekt på Acreo i Kista med drygt 12 miljoner kronor.

Finansierade projekt:

Nätverksbaserade inbyggda reglersystem, KTH (10 256 000 kr)
Utveckling av trådlösa nätverksbaserade reglersystem som kan byggas ut till stora komplexa system. Kontakt: Karl Henrik Johansson, KTH.

Kvantkaskadlasrar för telekommunikation, Chalmers (12 465 000 kr)

Utveckling av kvantkaskadlasrar för telekommunikation, med fokus stor bandbredd. Kontakt: Thorvald Andersson, Chalmers.

Sökning och analys i realtid av stora mängder strömmande mätdata, Uppsala universitet (9 840 000 kr)

Utveckling av distribuerad mjukvara för storskalig sökning och analys av strömmande data, med fokus på dataflöden från distribuerade och mobila sensorer. Kontakt: Tore Risch, Uppsala universitet.

Avancerade optiska kommunikationsteknologier för access och transport, Chalmers (9 000 000 kr)
Utveckling av nyckelteknologier för optisk kommunikation, med fokus på koherent kommunikation. Kontakt: Magnus Karlsson, Chalmers.

Ultra Låg-Effect Inbyggda Trådlösa System för Medicinsk Telemetri och Televård, Linköpings universitet (6 000 000 kr)
Utveckling av trådlösa implantat för övervakning och diagnos av patienters hälsa, med fokus på låg energiförbrukning. Kontakt: Atila Alvandpour, Linköpings universitet.

Högtemperaturelektroniska system helt i kiselkarbid för elektriska fordon, Acreo (12 060 000 kr)
Utveckling av elektronikkomponenter baserade på kiselkarbid, med fokus på temperaturtålighet. Kontakt: Mietek Bakowski, Acreo.

Funktionshöjande teknik för inbyggda system med tillämpning inom avancerade medicinska processer, KTH (8 730 000)
Utveckling av bland annat mulitmediateknik för nya diagnostikmetoder inom vårdsektorn, till exempel baserat på känsel och mönstermatchning. Kontakt: Kristina Groth, KTH.

Plattform för MMIC baserade THz system, Chalmers (12 900 000 kr)
Utveckling av elektroniska kretsar som kan anpassas till olika tillämpningar, med fokus på frekvenser över 100 GHz. Kontakt: Herbert Zirath, Chalmers.

reSENSE - Ultra-reliable high-throughput wireless sensor networks, KTH (7 747 813 kr)

Utveckling av trådlösa sensornätverk, med fokus på säkerhet och robusthet. Kontakt: Mikael Johansson, KTH.

Elektronisk biomolekylsensor, KTH (10 950 000)

Utveckling av sensorsystem för vårdsektorn, baserade på nanostrukturer. Kontakt: Jan Linnros, KTH.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)