JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Under årets första kvartal sålde de europeiska komponentdistributörerna halvledare för 1,38 miljarder dollar, en nergång med nästan 8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Nedgången skylls på prispress och svag dollarkurs.

Volymerna ökade, men den svaga dollarn håller nere försäljningen. Så sammanfattas det första kvartalet av Ian Bass, ordförande i de europeiska komponentdistributörernas samarbetsorganisation Dmass. Distributörerna gör många av sina affärer i dollar, men betalar ofta löner och andra kostnader i lokal valuta.

Trots nedgången var han inte alltför bekymrad, utan påpekade att fjolårets första kvartal var ett svårslaget all-time-high, och att försäljningen faktiskt ökade med drygt 12 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol.

- Nergångarna är i de flesta fall orsakade av prispress snarare än svag efterfrågan. Vi tror att prispressen kommer att minska under året, säger han i ett pressmeddelande.

Statistiken från Dmass visar att Storbritannien minskade mest under kvartalet, med 22 procent jämfört med första kvartalet i fjol, följt av Frankrike med 11 procent och Italien med 10 procent. Tyskland backade med modesta 7 procent.

Norden backade mindre än snittet - här blev minskningen 5,6 procent. Dmass anger inga siffror för de individuella nordiska länderna.

Som kontrast ökade försäljningen i östra Europa, med drygt 10 procent. Ryssland, Polen och Ungern ökade mest.

Programmerbar logik minskade mest med drygt 14 procent, medan processorer och styrkretsar och analoga kretsar klarade sig bättre, minus 6 procent. DRAM ökade med 12 procent och den lilla nischmarknaden IGBT:er ökade med 42 procent.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)