JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanotrådar fästa vid kisel blir minimal lysdiod
Forskare vid universiteten i Harvard, Jena, Göttingen och Bremen har tillsammans utvecklat en billig och reproducerbar metod för att i stor skala fästa nanotrådar vid kisel och få dem att fungera som minimala lysdioder.
Att få nanotrådar att växa till sig är numera en känd konst. Däremot har det visat sig knepigt att fästa trådarna vid kisel och förmå lösningen att agera som elektroniska komponenter. Just dessa problemet verkar nu forskare från amerikanska Harvard och de tyska universiteten i Jena, Göttingen och Bremen ha löst i ett gemensamt projekt. Rönen är patentsökta i USA och ska publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters, enligt sajten physorg.com.

Tekniken går i korthet ut på att att mellan två p-dopade kiselsubstrat placera en nanotråd av n-dopad zinkoxid. Ett glasskikt används som isolator mellan substraten, och till att hålla tråden på plats. När ström läggs på nanotråden blir enheten en lysdiod, där ljusets färg avgörs av nanotrådens komposition.

Forskarna har demonstrerat en krets där ett par hundra nanotrådar avger ultraviolett ljus. Nästa steg för forskarna är att prova olika material i nanotrådarna, och de hoppas kunna skapa lysdioder i hela spektrumet från ultraviolett till infrarött. Därtill hoppas de kunna skala upp metoden så att nanotrådar kan fästas över hela kiselskivor (wafers) i halvledarproduktion.

- Då kan vi få fram en helt ny klass av integrerade kretsar, som stora matriser av ultrasmå lasrar som kan utgöra optiska kontakter för exempelvis kemilabb i chipsskala, säger forskningsledaren, professor Carsten Ronning vid universitetet i Jena till physorg.com.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)