JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 100 Mbit/s med vanlig vit lysdiod
Forskare vid Siemens Corporate Research har lyckats överföra 100 Mbit/s med hjälp av synligt ljus från en vanlig vit lysdiod och en fotodetektor. Målet är att hitta teknik som kan komplettera wlan.
Vita lysdioder blir allt populärare för belysningsändamål. Men med fri sikt mellan lysdioden och en fotodetektor går de även att använda för datakommunikation, visar forskarna på Siemens. Tanken är att använda ljus i stället för radio på korta avstånd, som komplement till radiobaserade datanät (wlan) där det är ont om frekvensutrymme.

Labbuppkopplingen som forskarna visat är skäligen enkel - en vit LED och en fotodetektor på en meters avstånd. Hemligheten ligger i modulationen, och Siemens vill inte ge ut några detaljer om denna.

Resultatet kommer från ett projekt kallat Omega, som ingår i EUs sjunde ramprogram. Det pågår till slutet av 2010, och parterna, däribland Siemens och Samsung, hoppas att vid det laget ha skapat en IEEE-standard för modulationen och andra tekniska detaljer för ändamålet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)