JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Iphone hos Teliasonera
Operatören Teliasonera ska i år börja sälja Apples mobiltelefon Iphone. Huruvida det blir originalversionen för Edge eller den förväntade, ännu ej lanserade, 3G-versionen återstår att se.
Det blev Teliasonera som fick det prestigefyllda uppdraget att sälja Apples Iphone i Norden och Baltikum. I ett synnerligen kortfattat pressmeddelande säger Teliasonera att ett avtal är påskrivet och att försäljningen ska komma igång "senare i år" utan närmare angivande av datum.

Gissningsvis beror dröjsmålet på att Apple ännu inte är klar med sin 3G-version av Iphone. Den version som finns framme stöder endast GSM och Edge, vilket många anser är otillräckligt för den nordiska marknaden.

Apple har valt en strategi där endast en operatör får rätten att sälja Iphone. I Sverige har rykten länge florerat om vem det skulle bli, och alla stora svenska operatörer har varit aktuella. Att valet föll på Teliasonera kan bero på att Telia infört tekniken Edge i sina GSM-nät, vilket man är ensamt om i Sverige.

Iphone började säljas i USA i juni i fjol, och kan sedan en tid även köpas i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Österrike och Irland. Operatören Vodafone skrev nyligen avtal om försäljning i en rad andra europeiska länder, samt Egypten, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Det florerar dock mängder av Iphone i Sverige redan, fullt fungerande men "upplåsta" utan Apples godkännande.

Globalt har Apple lyckats kapa åt sig någon procent av mobilmarknaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)