JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konsolideringsvåg i halvledarvärlden
Antalet halvledarföretag kommer att minska radikalt de närmaste åren - från dagens 450 till som mest 50 företag. Det hävdar Theo Claasen på NXP Technology under konferensen International Electronic Forum som nyligen gick av stapeln i Dubai.
– Konsolideringen borde ha skett tidigare. Det är främst ego företagsledare och nationell image som ligger bakom att det inte redan hänt, säger Theo Claasen, affärsutvecklingsansvarig på NXP Technology.

Han baserar sitt resonemang på några olika trender där den stigande kostnaden för att utveckla chips är ett ganska söndertjatat men likväl viktigt argument.

En annan trend är som pågått en tid är att systemtillverkare – såsom Siemens, Motorola, Lucent och Philips – knoppat av sina halvledarverksamheter, medan företag som Ericsson, Nokia och Alcatel sålt motsvarande verksamheter till halvledarföretag. Även halvledarföretagen har renodlat sin verksamhet genom att exempelvis sälja av minnesdelarna.

– Det är enbart japanerna och koreanerna som inte följt detta mönster, men jag väntar med spänning på vad som kommer, säger Theo Claasen.

Han får ett visst medhåll från Susumu Kohyama, vd på japanska Covalent Materials, fd Toshiba Ceramics.

– I Japan handlar det om konglomerat som regeringen reglerar mycket långsamt. De vill skydda sitt konservativa system och halvledare är bara en del i de japanska elektronikföretagen, men förändringar kommer nog så småningom, säger Susumu Kohyama.

Detta tillsammans med att allt fler funktioner kan integreras i en och samma halvledare samtidigt som halvledarföretagen blivit allt mer nischade ger ytterligare argument för konsolidering, menar Theo Claasen. Företag måste helt enkelt gå ihop för att komma över tillräcklig kunskap om hela system.

– Idag finns det nästa inga synergieffekter mellan olika tillämpningsområden så i slutänden kommer det att vara två till tre riktigt stora företag inom respektive område. Dessa kan tjäna pengar. Nummer fem får det mycket svårt, säger Theo Claasen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)