JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Amerikaner kan få gratis Internet
USA kan komma att auktionera ut en bit spektrum att används för gratis wlan-access till Internet. Det framgår av en plan från den amerikanska frekvensmyndigheten FCC.
På sju år har USA fallit från 15:e till 30:e plats i listan över världens mest bredbandsuppkopplade befolkningar. Den trenden vill FCC, Federal Communictions Commission, vända. Myndighetens tanke är något förenklat att hitta en aktör som är villig att ge bort gratis bredband.

Enligt tidningen Wall Street Journal kommer idén ursprungligen från det lilla företaget M2Z Networks i Kalifornien. M2Z bad i fjol FCC om 25 MHz landstäckande spektrum för gratis bredbandstjänster. Finansieringen skulle ske med annonser, och M2Z erbjöd FCC fem procent av intäkterna som betalning.

FCC nobbade M2Zs förslag, men idén slog tydligen rot på hög nivå. För i förra veckan föreslog FCCs generaldirektör Kevin Martin i princip detsamma, men med det viktiga undantaget att frekvensområdet i stället för att ges bort gratis skulle säljas till högstbjudande. Vinnaren av en sådan auktion skulle förbinda sig att bygga ut nätet så det täcker halva USAs befolkning inom fyra år, och 95 procent inom 10 år.

Exakt vilken bandbredd och vilken teknik som ska användas är inte klart. Dock ska detta gratisnät inte tillåtas förmedla "pornografi eller obscent material" som FCC uttrycker det. Hur detta ska definieras, och av vem, är inte heller klart.

Wall Street Journal konstaterar att det finns många skeptiker till planen, som hävdar att operatörer inte gillar restriktioner i sina spektrum. När FCC tidigare i år auktionerade ut spektrum i det band kring 700 MHz som idag används till analog-tv men som blir fritt 2009 så fick man förvisso in över 20 miljarder dollar. Men frekvenserna som skulle delas med polis och räddningskåren var det ingen som ville ha.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)