JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Heldag om den perfekta lödfogen
Hur når man den perfekta blyfria lödfogen? Den frågan ska besvaras på endagsevenemanget "Tillförlitlighet 2008" på Stockholmsmässan den 3 september. Här ska bland annat tillförlitlighetsgurun Werner Engelmaier föreläsa, och resultaten från den levande produktionslinan på mässan Elektronik/EP redovisas.
Bly är förvisso förbjudet i de flesta elektroniktillämpningar sedan RoHS-direktivet trädde i kraft för några år sedan. Men kvalitets- och tillförlitlighetsfrågorna är långt ifrån tillräckligt genomlysta. Det menar åtminstone arrangörerna bakom Tillförlitlighet 2008, en endagsmässa i Stockholm den 3 september i höst.

- Alla som har produkter som är blyfria eller på väg att bli blyfria, och som är intresserade av kvalitet, borde komma hit, säger Lars Wallin, eldsjäl, organisatör och europeisk representant i produktionsorganisationen IPC.

Det är samme Lars Wallin som på andra mässor i såväl Stockholm som Göteborg organiserat "Live Production", praktisk elektronikproduktion på mässgolven. Tillförlitlighetsdagen kan ses som en fortsättning på dessa evenemang, och en uppföljare på Blyfritt 2006, det endagsjippo som Wallin och Stockholmsmässan också stod bakom för snart två år sedan.

Den här gången blir det dock ingen levande produktion att titta på. Däremot ska analyserna av de kretskort som producerades på mässan Elektronik/EP i vintras presenteras. Där gjordes både ett enklare kort i runt 240 exemplar med 4-5 olika lodpastor och flera ytbehandlingar och ett komplexare, mer telekominriktat kort med 12 lager och 1 900 komponenter i cirka 30 exemplar. Dessa kort har nu testats av Triab i Vällingby och Saab i Järfälla, och resultaten finns snart framme.

- Slutsatserna är inte riktigt klara, men vi jobbar på det. Och om det visar sig att någon leverantör av exempelvis lodpasta är betydligt sämre än andra så får vi se hur mycket vi hänger ut den leverantören, säger den vanligtvis frispråkige Wallin hemlighetsfullt.

Bland talarna märks mönsterkortsspecialisten Leif Blomberg, produktionskonsulten Lars Gunnar Klang och produktionsforskaren Göran Wetter från Swerea/IVF. Störst internationellt dragplåster är Werner Engelmaier som bland annat är ordförande i IPC Product Reliability Committee.

Tillförlitlighetsdagen är den första satellitmässan som organiseras inom ramen för SEE, Scandinavian Electronics Event, som är Stockholmsmässans storsatsning på elektronikmässor. Hela programmet ska inom kort läggas upp på www.see-event.se.

Blyfritt 2006 blev en succé som lockade drygt 1 200 besökare och 50 utställare, vilket var mer än dubbelt så mycket som förväntat. Fullt så många vågar arrangörerna inte hoppas på denna gång. Dels är ämnet aningen smalare denna gång, och därtill kostar det 2 500 kronor att komma in medan Blyfritt hade fri entré.

- Kommer det 100 betalande besökare är jag nöjd, säger Lars Wallin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)