JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel vill ena Wimax och LTE
De två teknikerna för fjärde generationens mobilsystem, Wimax och LTE, bör förenas till en och samma standard. Det menar Wimaxförespråkaren Intel.
Kampen mellan Wimax och LTE, Long Term Evolution, om herraväldet över nästa generations mobiltelefoni kan sluta med en kompromiss där de båda standarderna förenas till en och samma. Det menar Intel, i ett överraskande utspel.

- Som vi ser det borde standarderna harmoniseras. Vi skulle föredra att konsumenterna på sikt på ett enklare sätt får tillgång till hög bandbredd, säger Intels marknadschef Sean Maloney till brittiska BBC.

Utspelet torde väcka stort intresse inom mobilindustrin, inte minst då den mäktiga operatören Vodafones vd Arun Sarin tidigare i år uttryckt samma förhoppning. LTE är mobilindustrins fortsättning på WCDMA, medan Wimax har sina rötter i dataindustrin, med Intel som största supporter och pådrivare.

Tekniskt ligger systemen tämligen nära varandra. Såväl Intel som företrädare för LTE-pådrivaren Ericsson har uttryckt att omkring 80 procent av tekniken är identisk. Motorola anger att 85 procent av tekniken man använt för Wimaxutrustning kan återanvändas i LTE-konstruktionerna. Wimax ligger ett eller två år före i utvecklingen - de första näten håller på att etableras i USA och Japan. LTE väntas få kommersiell premiär 2010 och brett genomslag omkring 2012.

Intel säger sig vara berett att ta en stor del av ansvaret för harmoniseringen, vilket vore en stor seger för LTE-anhängarna.

- LTE är fortfarande en bit bort. När LTE-system börjar dyka upp så kommer vi att undersöka hur vi kan harmonisera med dem, säger han till BBC.

Tekniskt kan de chips Intel planerar att lansera med kapacitet för både wlan och Wimax även få kapacitet för LTE.

- Vi har inga sådana planer ännu, men det vore definitivt ett bra långsiktigt mål, säger Maloney.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)