JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solceller står inför jätteboom
Om två år väntas världsmarknaden investera lika mycket pengar i solcellsproduktion som i halvledarproduktion. Det spår analysföretaget Isuppli. Halvledarjätten Intel är en av de stora investerarna just nu.
– Marknaden för solceller beräknas växa med 40 procent årligen fram till 2010 och 20 procent därefter, säger Henning Witch, analytiker på Isuppli.

I samma andetag påpekar han att nära nog alla företag som idag deltar i solcellsracet planerar att öka sin årliga försäljning med mellan 40 och 50 procent under de närmaste åren. Med tanke på att en solcellsfabrik kostar från 500 miljoner dollar och uppåt att bygga, sysselsätter runt 1 000 personer och drar in runt en miljard dollar årligen, menar Isupply att de väl kan jämföras med dagens halvledarfabriker.

Det handlar alltså om betydande investeringar för att finansiera den pågående produktionsexpansionen av solceller. Världens största halvledarbolag – Intel – är ett av flera företag som på allvar har gett sig in i leken på sistone.

I juni grundade Intel bolaget Spectrawatt (länk), inom vilket man ska producera solceller. En första fabrik ska börja byggas i år i Oregon. Under sommaren har Intel dessutom investerat cirka 37,5 miljoner dollar i tyska Sulfurcell som tillverkar solcellsmoduler samt 12,5 miljoner dollar i amerikanska Voltaix som bland annat tillverkar material som kan användas vid produktion av tunnfilmssolceller.

Tillväxten inom solcellsområdet drivs av många faktorer, påpekar Isuppli. Höga oljepriser och stegrande energipriser ökar behovet av alternativa energikällor på kort sikt. Till detta kan läggas att behovet av elektrisk energi väntas öka med tre till fyra gånger över de närmaste 50 åren. Och enligt det tyska rådgivande organ som bevakar långsiktiga globala förändringar (the German Advisory Council On Global Changes ) måste 80 procent av förbrukad energi komma från förnyelsebar energi år 2100.

Samtidigt intygar solcellstillverkarna, däribland tyska Q-Cells och norska REC Group, att priset på solceller kommer att gå ner rejält under de närmaste åren. De två företagen hävdar att system baserade på solcellsteknik kommer att minska i pris med 40 procent från 2006 till 2010.

Q-Cells är världens största tillverkare av kiselbaserade solceller och för knappt två år sedan köpte företaget 67,5 procent av svenska Solibro, som utvecklat solceller baserade på tunnfilmsteknik. Genom det samägda bolaget Solibro GmBH jobbar det tyska och svenska företaget gemensamt för att kommersialisera solceller baserade på den tunnfilmsteknik – CIGS (Cu(In,Ga)Se2) – som en gång i tiden togs fram i Uppsala och som påstås kunna ge solceller med högre verkningsgrad än andra alternativ.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)