JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete gav snålare Bluetooth
Bluetoothspecialisten CSR har tagit hjälp av Intel för att minimera strömförbrukningen i Bluetoothutrustning för bärbara pc. Tack vare förbättrad programvara har man uppnått effektbesparingar på 1 W, motsvarande en halvtimmes extra batteritid.

I nästa generation Intel-baserade bärbara datorer kommer Bluetoothfunktionen att dra betydligt mindre ström. Besparingarna kan bli uppemot 1 W, motsvarande 30 minuters batteritid, enligt en pressrelease från CSR som levererat Bluetoothkretsarna.

Förbättringarna ligger framför allt i programvaran. CSR har utvecklat ny hårdvarunära programvara (firmware) och en Windowstillämpning som implementerar en strömsparteknik från Intel kallad USB Sideband Deferring. Poängen med denna teknik är att eliminera de strömkrävande anropen till Bluetoothkretsen från USB-subsystemet.

Tidigare har Bluetoothchipsen därtill hindrat Intelprocessorer från att gå in ett lågeffektsläge kallat C3, eftersom Bluetooth hela tiden anropar processorn för att se om den har någon data att skicka. Med det nya systemet anropas Bluetooth enbart då data för utskick finns, övrig tid är det fritt fram att gå in i C3-läge.

Nyheten kallas Bluetooth Advanced Power Management och finns tillgänglig för varianter i CSR-familjen Bluecore4 där firmware ligger i flashminne. Fler varianter kommer, med början i september.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)