JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas pc-processor i tredje generationen
Den kinesiska mikroprocessorn Godson, även kallad Loongson, är numera inne på sin tredje generation, med fyra 64-bitskärnor, klockad i 1 GHz, gjord i 65 nm CMOS och med en effekt på 10 Watt. Målet är att minska Kinas beroende av utländska företag för landets behov av mikroprocessorer och erbjuda den kinesiska befolkningen inhemska persondatorer av internationell klass år 2010.
Myndigheterna i Kina accepterar inte stillatigande att Intel och dess gelikar  får ett allt starkare grepp om den viktiga marknaden för mikroprocessorer, och satsar därför stora resurser på egen utveckling. På den kinesiska vetenskapsakademiens institut för datorteknik (länk) finns 200 processorutvecklare, vars senaste alster med kodnamnet Godson-3 presenterades på konferensen Hot Chips i Palo Alto i förra veckan.

- Vi har tredubblat prestandan sedan förra generationen, men har fortfarande långt kvar till storheter som Intel, AMD och IBM. Men vi gör vårt bästa för att komma med i det sällskapet, säger projektledaren, professor Zhiwei Xu till tidningen Internet News.

Liksom sin föregångare är Godson-3 en skalbar 64-bitarskrets, instruktionskompatibel med MIPS III-arkitekturen som man licensierat. Den är tänkt för Linux, har fyra kärnor och klockas med 1,0 GHz. Produktionen i 65 nm-teknik är gjord hos ST Microelectronics i Kina. På marknaden säljs kretsarna under namnet Loongson, vilket betyder "drakens krets". I Kina går det att köpa Linux- och Loongsonbaserade pc försedda med mängder av öppen källkod, och de används bland annat i många kinesiska skolor.

Godson-3 kan antingen konfigureras som "general purpose" med inbyggd x86-emulering, mediaacceleration och allmän datahantering eller som "multipurpose" för Linpack-programmering, parallellism och digital signalbehandling. Kommunikationen mellan kärnorna sker via en matris- och nätstruktur (crossbar and mesh interconnect) och gör enligt Xu att processorn klarar 16 Gflops vid 1 GHz, klart jämförbart med några av Intels fyrkärniga processorer.

Kompatibiliteten med x86-arkitekturen är dock långt från klar. Målet är att nå 80-procentig kompatitiblitet, men idag ligger man mellan 48 och 58 procent. Tanken är att lägga in 200 nya instruktioner som ska simulera x86-arkitekturen och göra det möjligt att köra Windows på processorn. Tidigare Godsonversioner hade ingen x86-kompatibilitet över huvud taget.

Enligt de kinesiska forskarna behövs då ingen licens från Intel eftersom arkitekturen enbart är simulerad. Men till tidningen Technology Review säger en av Intels advokater att kretsen bara kommer att nå ungefär 80 procent av prestandan hos en riktig x86-processor. Och eftersom instruktionsuppsättningen ännu inte offentliggjorts är det svårt att veta om den strider mot något x86-patent, säger advokaten.

En stor poäng är den låga effekten, 10 Watt. Det är betydligt lägre än många av Intels och AMDs pc-processorer, men dock högre än Intels senaste Atomprocessorer.

Den kinesiska ansträngningen att ta fram pc-processorer började för ungefär 20 år sedan. Det första chipset designades 2001 och började produceras 2002. Godson-2 kom 2003, med snabbare versioner 2004 och 2006, då i 64-bitarsversion. Varje generation har tredubblat prestanda gentemot föregångaren, hävdar Xu.  

Kinesernas intresse av att ta fram egna processorer handlar inte bara om teknikkunnande. En annan viktig faktor är de handelshinder som USA satt upp - de senaste kretsgenerationerna från Intel och dess kollegor får helt enkelt inte exporteras till Kina. 

Godson-3 ska enligt planen börja säljas 2009. Redan året därpå räknar de kinesiska forskarna med att nästa generation ska finnas framme, då med åtta kärnor och en effektutveckling på 20 Watt. Med de kretsarna vill forskarna bygga en petaflopdator, alltså en maskin som klarar 10^15 flyttalsoperationer per sekund. En petaflopdator är också vad Nasa, Silicon Graphics och Intel i samarbete tänker sig ta fram 2009, med 10 petaflops som mål 2012, enligt ett utspel från i maj.

Elektroniktidningen publicerade en intervju med Godsons dåvarande projektledare Zhimin Tang i maj 2005 (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)