JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Androidpremiär på tisdag
En av telekomindustrins sämst bevarade hemligheter - Googles mobilplattform Android - får premiär på tisdag den 23 september då operatören T-mobile håller en introduktionskonferens i New York. Säljstart är planerad till 20 oktober.
Mobilen i fråga, kallad Dream, är tillverkad av taiwanesiska HTC, är en 3G-modell med pekskärm större än Iphone och har inbyggd GPS och wlan-uppkoppling. Den visades upp av Google i måndags på en utvecklingsdag i London och ska enligt uppgift gå att köpa i USA från T-mobile från 20 oktober. Enligt tidningen Wall Street Journal blir priset 199 dollar.

Operativsystemet är en av de stora konkurrensfördelarna. Det ska vara byggt för att hantera flera uppgifter samtidigt, vilket gör att tillämpningsprogram som kräver mycket datorkraft kan bli snabbare på Androidmobiler än på andra mobiler med äldre operativsystem. Enligt planerna kommer operativsystemet att vara helt öppet och royaltyfritt, inklusive middleware, användargränssnitt och vissa tillämpningar.

Den stora frågan är förstås hur stort fotfäste Android får i mobilindustrin. Open Handset Alliance, organisationen som grundades av Google för att samla industristöd för plattformen, räknar förutom HTC in bland andra Motorola, Samsung och LG, så Androidmodeller från dessa lär inte vara långt borta. Sony Ericsson är inte med i alliansen, men lär enligt uppgift ändå vara intresserat. Det skulle i så fall göra Nokia till den enda storspelare som avstår från Android.

Enligt alliansen har utvecklingskitet Android SDK laddats ner över en miljon gånger från organisationens hemsida.

Huruvida Googles nylanserade webbläsare Chrome blir inbyggd i Android återstår att se. Klart är dock att kartfunktioner blir centrala. Exempelvis går det att via Googlemaps få se kontaktadressen för telefonnummer i adressboken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)