JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Över 100 000 basstationer ska drivas grönt
Senast år 2012 ska hälften av alla basstationer som placeras i utvecklingsländer på platser utan tillgång till elnät drivas av förnybara energikällor. Den ambitionen har 25 mobiloperatörer inom organisationen GSMA, som startat initiativet Green Power for Mobile.

Det är i utvecklingsländer som mobilexpansionen just nu går som snabbast, och de är samtidigt där problemen är som störst. De basstationer som placeras ut där idag drivs i de allra flesta fall av diesel, som inte bara är dyrt och koldioxidalstrande, utan även rent praktiskt svårt att transportera till dessa ofta avlägset belägna platser - något som ökar risken för driftavbrott.

Att istället driva dessa basstationer med solenergi, vindkraft eller lokalt producerad biobränsle är ett bättre alternativ. Det menar mobilorganisationen GSMA, där de flesta av världens stora telekomtillverkare och mobiloperatörer är medlemmar. GSMA har idag sjösatt ett program kallat Green Power for Mobile, som har ambitionen att hälften av alla basstationer som sätts upp där elnäten inte når år 2012 ska drivas av sol, el eller biodiesel. Enligt dagens prognoser skulle det innebära 118 000 basstationer, som om målet nåddes skulle spara 2,5 miljoner liter diesel och 6,3 miljoner ton koldioxid per år.  

Flera telekomtillverkare har redan gjort en hel del ansträngningar att ta fram mer miljövänliga alternativ för basstationsdriften. Men enligt GSMA drivs idag bara omkring 1500 basstationer med förnybar energi. Lösningarna har varit för dyra, för få och i många fall krävt dyr specialkompetens både för installation och drift. Med dagens höga dieselpriser räknar dock GSMA med att en investering i förnybar energi skulle vara återbetald på två år, och en del försök ser mycket lovande ut.

Exempelvis har Ericsson i samarbete med operatören Idea drivit en pilotverksamhet i Indien, stödd av GSMA, där 350 basstationer drivs av diesel med inblandning av 20 procent olja från restaurangavfall. Försöket har fallit så väl ut att man nu tänker öka andelen avfallsolja till 50 procent - det hänger mer på tillgången till denna råvara än på tekniken.

Ett annat försök har gjorts på ögruppen Vanuatu i Stilla Havet, i vars första och hittills enda mobilnät 17 basstationer drivs med sol- och elkraft.

Operatörerna tänker inte subventionera de gröna basstationerna, utan räknar med att kommersiella krafterna är tillräckligt starka. Däremot ska GSMA ta fram jämförelsetal mellan olika lösningar och publicera information på sin hemsida (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)