JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund i forskningens världstopp
Flera forskningsområden vid Lunds universitet får högsta betyg vid en internationell forskningsutvärdering. Till universitetets kronjuveler räknas bland annat nanovetenskap, synkrotronljusforskning och acceleratorfysik. Här har universitetet en världsledande ställning, enligt utvärderarna.
- Att rapporten bedömer så många forskningsmiljöer i internationell toppklass var något mer än jag vågade hoppas. Det känns att Lunds universitet har vind i seglen. Basen är våra skickliga forskare, säger Göran Bexell, rektor på Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Utvärderingen har pågått under våren då 17 paneler med över hundra externa toppforskare har granskat och betygsatt all forskning vid Lunds universitet. Bedömningen är att närmare 30 grupper, avdelningar eller institutioner vid universitet är världsledande.

Det absolut bästa omnämnandet får fysikinstitutionen på universitet. Här anses ett tiotal forskargrupper – bland annat nanovetenskap, synkrotronljusforskning och acceleratorfysik, atomfysik och förbränningsfysik – hålla verkligt världsledande toppklass. Till detta hör att även forskningsområden som reglerteknik pekas ut som världsledande inom sitt område.

Utvärderingen, döpt till RQ08 (Research Quality Assurance for the Future) har letts av professor Geoffrey Boulton från Edinburgh, som dock menar att en svaghet på svenska universitet är den låga graden av rörlighet mellan högskolorna.

- Samtidigt är det svårt att locka hit världsledande forskare till tjänster som inte är finansierade utan grundas på att återkommande ansökningar måste bli lyckosamma. Det kan också leda till att universitetet inte vågar satsa på de mest riskabla forskningsområdena, som långsiktigt ofta är de mest givande, säger Geoffrey Boulton.

Förutom de redan nämnda områdena konstaterar utvärderarna att Lunds universitet även ligger långt framme inom områden som biologi, geologi, medicin och kemi, samt också inom humanistiska och samhällsvetenskapliga områden. Det är första gången som all forskning vid Lunds universitet har bedömts samlat på detta sätt.

Mer information om RQ08-utvärderingen finns universitetets hemsida, varifrån rapporten även kan laddas ner (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)