JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson startar utveckling i Afrika
Ericsson ska starta tre utvecklingscenter i södra Afrika, med fokus på mobila tillämpningar för den fattiga landsbygden. Hälsovård, utbildning, jordbruk och småföretagande är  några områden man tänker satsa på.
- Över 90 procent av alla nya mobilanvändare kommer från utvecklingsländer. Våra innovationscenter ska anställa lokal expertis och uppmuntra hållbara affärsmodeller och tillämpningar som är relevanta för Afrika och andra utvecklingsmarknader, kommenterar Jan Embro, Ericssons ansvarige för Afrika söder som Sahara i ett pressmeddelande.

Centren ska förläggas till Nigeria, Sydafrika och Kenya. Satsningen är en del av det FN-stödda initiativet Millenium Villages som syftar till att lyfta över en halv miljon människor i tio afrikanska länder ur extrem fattigdom. Ericssons ambition är att bidra med telekominfrastruktur och utveckling av mobila tillämpningar som ska få samhällena i fråga att på egen hand skapa hållbar tillväxt.

Hur många anställda centren får är oklart, liksom hur mycket pengar Ericsson satsar. Klart är dock att Ericsson räknar med att satsningen ska bli lönsam på sikt, då man räknar med att bruttonationalprodukten i de aktuella länderna ökar med ett par procent då mobilnät installeras. Antalet mobilabonnenter i Afrika ökade i fjol med 40 procent, till 280 miljoner.

Förutom tjänster för hälsovård, utbildning blir småföretagarfrågor ett viktigt område för centren. Tillgången till sådant som banktjänster, juridisk rådgivning och kontakt med myndigheter har i princip varit noll i de aktuella områdena, så Ericsson räknar med stor efterfrågan på dessa tjänster. Enligt pressmeddelandet ska fokus ligga på tjänster som till låg kostnad kan skapa hållbar utveckling på landsbygden.

Ericsson har tidigare genomfört liknande projekt i Indien och Bangladesh, där man tagit fram tjänster för bland annat telemedicin och mobil utbildning. Erfarenheterna därifrån ska tas tillvara i de afrikanska projekten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)