JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microchip och On Semi vill köpa och stycka Atmel
De två halvledarbolagen Microchip och On Semiconductor har lagt ett bud på branschkollegan Atmel, värt drygt 16 miljarder dollar. Budet, som kommer efter att Atmels styrelse vägrat diskutera en försäljning, ligger drygt 50 procent över Atmels börskurs.
Uppköpsbudet leds av Microchip, som främst är ute efter Atmels kompetens och kundbas inom FPGA-teknik och styrkretsar. Microchip erbjuder kontant betalning, och därpå är tanken att On Semi ska få köpa de delar av Atmel som företaget är intressert av, i första hand icke-flyktiga minnen, rf-kretsar och fordonselektronik. Atmels asicverksamhet tänker sig Microchip att sälja vidare till tredje part och säger sig redan ha en köpare tilltänkt.

I ett brev till Atmels vd Steven Laub, som infogats i pressmeddelandet från Microchip och On Semi, inleder budgivarna med att uttrycka besvikelse över att Atmels styrelse över huvud taget vägrar diskutera en affär av denna typ. I brevet, undertecknat av Microchips chef Steve Sangi och On Semis chef Keith Jackson, framförs en rad argument för att affären skulle gynna både Atmels aktieägare och dess kunder.

För det första, menar Sangi och Jackson, skulle Atmels aktieägare få en omedelbar vinst, då budet motsvarar en värdering av företaget som är betydligt högre än börsens och börsanalytikernas. Atmels aktie har sjunkit 46 procent på två år, mycket sämre än index, medan Microchips och On Semis aktier klarat sig betydligt bättre.

För det andra skulle budet lösa en rad problem för Atmel, där asicverksamheten och bilelektroniken pekas ut som klart underpresterande och inte av den storlek att de spås klara framtiden på egen hand.

För det tredje menar budgivarna att Atmels styrkretsar har så låg marginal att de inte har en chans att komma ikapp Microchip och andra branschledare, i synnerhet inte i det rådande makroekonomiska klimatet i USA.

Brevet avslutas med en vädjan till styrelsen att omgående diskutera frågan.

Atmel har ännu inte gett något officiellt svar på budet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)