JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort steg mot vikbar bildskärm
Forskare vid Sony och Max Planckinstitutet har demonstrerat en tunn böj- och vikbar organisk ljusemitterande skärm som i princip kan göras hur stor som helst och som sägs vara lämplig för massproduktion.
Stora skärmar som kan rullas eller vikas ihop har länge varit en dröm för displaybranschen. Nu har forskare vid japanska Sony i samarbete med tyska Max Planckinstitutet visat upp en rad framsteg på området. Deras demonstrator kan ses på en film på Internet (länk), och det vetenskapliga arbetet är publicerad i New Journal of Physics (länk) under titeln "Annihilation Assisted Upconversion: All-Organic Flexibel and Transparent Multicolour Display".

De hopvikbara skärmarna bygger på en viskös polymermatris och kan få en rad fördelar jämfört med dagens LCD-skärmar. Förutom att de blir flexibla så kan de göras betydligt strömsnålare. Demonstratorn använder ljus nära IR-spektrumet för att driva bilderna, med så låg exciteringsintensitet som 15 mW/cm2. Verkingsgraden anges i dagsläget till 6 procent, men forskarna tror att den kan göras högre.  

Bilderna får hög kvalitet med god ljusstyrka, utan fläckar. Responstiden är också snabbare än vanliga LCD-skärmar - några hundra mikrosekunder där LCD har responstider på millisekunder. Betraktningsvinkeln är snudd på 180 grader. Och det enda som begränsar storleken är hur stora substrat som kan tillverkas.

Sony har satsat på organiska skärmar (OLED) länge. Företaget hade en flexibel OLED-skärm 2006 framme för lansering 2006, men problem med upplösning och producerbarhet gjorde att den aldrig nådde marknaden. Just de problemen finns inte med den nu beskrivna tekniken.

Varken forskarna eller Sony vill ange hur lång tid det kan tänkas ta innan framstegen omsatts i kommersiella produkter.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)