JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Macaos lever vidare – Elprint i graven
Försöket att rädda den norska mönsterkortstillverkaren Elprint misslyckades men programvaran Macaos, som används av både köpare och tillverkare av mönsterkort, lever vidare och svenska Multiteknik blir ny huvudleverantör.
– Vi har gjort stora ansträngningar för att få övergången från produktion till tradingverksamhet att flyta så att den normala Macaoskunden inte skall uppleva någon störning, säger Helge Nilsen.

I början av juli försattes den norska mönsterkortstillverkaren Elprint i konkurs. Hela maskinparken var då utbytt eller uppgraderade, ett arbete som pågått under en längre tid men också påverkade kvaliteten och leveransprecisionen negativt.

Elprint var Norges enda mönsterkortstillverkare och omsatte cirka 60 miljoner norska kronor i fjol.

Som en konsekvens av konkursen delades verksamheten i två delar där konkursförvaltaren försökte sälja själva produktionen medan verksamheten kring programvaran Macaos lades i ett separat bolag med Helge Nielsen i spetsen.

Nu står det klart att ingen vill ta över mönsterkortsfabriken i Bergen medan Macaos med tillhörande tradingverksamhet lever vidare.

– I Norge, Danmark och Finland kommer vi att heta Elprint men i Sverige blir det ett annat namn, säger Helge Nilsen.

Orsaken är att det svenska kontoret i Malmö i första hand kommer att sälja Macaos och i andra hand förmedla kort som upphandlas via programmet.

Elprint hade även kontor i Stockholm men det har avvecklats som en följd av konkursen och nu finns tre personer i Malmö.

Ny huvudleverantör av mönsterkort till Macaos blir göteborgsbaserade Multiteknik. Företaget har nyligen avvecklat sin sista tillverkning i Sverige och sysslar nu enbart med trading.

– Med Multiteknik får vi samma utbud av mönsterkort som tidigare men vi kan också erbjuda stora serier och komplexare mönsterkort som HDI, flex och flex-rigid, säger Helge Nilsen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)