JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarindustrin ropar på hjälp från EU
Europas halvledare är snart utrotningshotade och behöver hjälp från såväl EU som nationella regeringar för att överleva. Det menar Semi, en organisation som företräder leverantörer till halvledarindustrin, i ett nyligen publicerat upprop.

Alltjämt håller europeisk elektronikindustri hög klass på många områden, som forskning och utveckling, systemintegration och produktion i måttliga volymer. Men när det gäller halvledarproduktion outsourcas allt mer till Asien, vilket riskerar urholka det europeiska kunnandet, hävdar Semi.

- Utan storskalig halvledartillverkning kommer på sikt även kunskapsbaserade aktiviteter att flytta till andra regioner, med allvarliga konsekvenser för Europas konkurrenskraft, skriver Semi i ett "vitpapper" som publicerades i förra veckan.

I vitpappret, ett upprop till EU och de europeiska regeringarna, föreslår Semi sex åtgärder för att öka konkurrenskraften hos europeisk mikroelektronik. För det första efterlyser organisationen en politisk vision om halvledarindustrin, och en utfästelse från EU om hur viktig halvledarindustrin är.

För det andra menar Semi att EU måste öka satsningarna på såväl FoU som produktion på halvledarområdet. Det gäller såväl i jakten på finare geometrier -"More Moore" - som möjligheten att göra mer med existerande teknik - "More than Moore".  Semi pekar på att andra regioner i världen satsar betydligt mer på dessa områden, och att det kostar betydligt mer att hänga med i utvecklingen än de 10-15 procent av omsättningen som halvledarbolagen normalt avsätter för detta ändamål. Totalt menar Semi att det finns ett gap på 5,8 miljarder dollar fram till 2010 mellan vad utrustningsleverantörerna menar behövs och vad halvledarföretagen satsar idag.

För det tredje anser Semi att många länder i Europa kan göra betydligt mer för att underlätta etableringar av halvledarproduktion. Organisationen pekar på att det i Asien är vanligt med skattelättnader, FoU-finansiering och investeringshjälp på lokal och regional nivå, och uppmuntrar EU och Europas regeringar att göra sammalunda. Halvledartäta klusterbildningar, som de kring Dresden, Grenoble och Leuven/Eindhoven pekas ut som exempel på områden som behöver mer sådant stöd. Och man påpekar att även småföretag är vitala i sammanhanget, inte minst inom produktionsutrustning.

För det fjärde anser Semi att återväxten på halvledarkunniga ingenjörer är på tok för dålig i Europa. Detta bör bemötas både med en aktiv satsning på att locka ungdomar till teknisk och naturvetenskaplig utbildning och genom att locka hit högutbildade icke-EU-medborgare.

För det femte vill Semi stärka patentskyddet och uppmanar EU att arbeta för att se till att patentintrång beivras bättre globalt. Man understryker att detta inte är något problem inom Europa, men halvledarindustrins globala karaktär gör att europeiska företag i många fall behöver mer hjälp än idag när det gäller att hävda  denna rätt internationellt.

Slutligen vill Semi erkännas som diskussionspartner och remissinstans när det gäller framtida EU-lagstiftning som berör halvledarindustrin. Man pekar på att direktiv som Reach och RoHS haft långtgående konsekvenser för mikroelektronikbranschen, och att dessa direktiv genomdrivits utan möjlighet för halvledarindustrin att ge synpunkter.

Hela Semis 17-sidiga vitpapper finns att ladda ner här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)