JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Åtta av tio mönsterkort från Asien
Det tillverkades mönsterkort för cirka 51 miljarder dollar i fjol. En överväldigande majoritet eller runt 83,7 procent kom från Asien.

Av de 98 mönsterkortstillverkare som hade en omsättning på över 100 miljoner dollar i fjol var bara en europeisk, närmare bestämt AT&S. 31 kom från Japan, 27 från Taiwan, tio från USA och nio från Sydkorea. Det visar en sammanställning som tidningen Circuits Assembly publicerade i sitt septembernummer.

Ser man istället till värdet på de producerade korten, vare sig de tillverkas i företagens hemland eller i något låglöneland som Kina, så är de japanska företagen fortfarande störst. De svarade för 32 procent av marknaden medan de taiwanesiska företagen stod för 25 procent, de amerikanska för 13 procent och de sydkoreanska för 11 procent.

Globaliseringens effekter syns tydligt i de amerikanska företagens bokslut. De producerade för 4,45 miljarder dollar på hemmaplan och för 2,23 miljarder dollar i fabriker utanför USA.

Än mer extrem är Sun Wei Circuit Industry med huvudkontor i Taiwan, men med alla fabriker i Kina.

Listan toppas precis som tidigare år av japanska Ibiden även om avståndet till tvåan och trean inte är lika avgrundsdjupt som mellan Intel och andra halvledartillverkaren. Ibiden har dock en ambitiös investeringsplan på cirka 2,5 miljarder dollar varför Circuits assembly spår att företaget kommer att toppa även nästa års ranking.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)