JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Replisaurus tar in 70 miljoner
Det Kistabaserade uppstartsföretaget Replisaurus, som utvecklar en process för att lägga kopparledare på halvledarkretsar, har fyllt på kassan med knappt 70 miljoner kronor. Pengarna kommer från Noble Venture Finance och ska användas för att kommersialisera företagets processteg.
– Mot bakgrund av dagens ekonomiska klimat visar dagens besked att företag med en stark framåtblickande teknik fortfarande kan attrahera investerare, säger Replisaurus vd James Quinn i ett pressmeddelande.

Den brittiska investmentbanken Noble går via en av sina teknikfonder in med 7 miljoner euro i Replisaurus. Det kan läggas till de drygt 100 miljoner kronor som Replisaurus tog in under hösten 2006 från svenska Northzone Ventures och tyska Wellington Partners. De ursprungliga finansiärerna, Sjätte AP-fonden, KTH Seed Capital och Företagsbyggarna, finns också med bland investerarna.

De nya pengarna ska användas för att ta fram kommersiellt användbara maskiner som kan användas i halvledarfabrikerna.

Replisaurus grundades år 2002 och utvecklar ett processteg för halvledarproduktion baserad på replikering. Tekniken ska bli två till tre gånger billigare än de fotolitografiska metoder som används idag för att skapa metallager. Ursprungstanken var att licensiera metoden till någon maskintillverkare men i juni bytte företaget fot genom att köpa sin franska samarbetspartner S.E.T. som tillverkar maskiner för bland annat bondning av kiselskivor.

De första egna maskinerna ska komma i slutet av nästa år eller i början av 2010 och James Quinn räknar med att Replisaurus ska gå med vinst senast 2011.

För en månad sedan värvade företaget ST Microelectronics tidigare teknikchef Mike Thompson till ny teknikchef.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)