JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mervärdet finns i programvaran
Programvaran svarar numera för upp till 80 procent av utvecklingskostnaden hos företag som Ericsson, ABB, Saab och Volvo. Trots det finns ingen uttalad strategi vare sig hos företagen, hos forskningsinstituten eller hos de statliga forskningsfinansiärerna vad man ska göra för att bibehålla konkurrenskraften. Det vill nybildade samarbetsorganisationen Swedsoft råda bot på.
– Vi försöker synliggöra problemet. Att frågan är viktig visas inte minst av dagens panel samlat namnkunniga representanter från industrin, säger Christer Bengtsson som är föreståndare för Swedsoft.

Intresseorganisationen startades för ett år sedan med målsättningen att fungera som en katalysator för programvaruindustrin. Ett av de första synliga resultaten är rapporten ”Programvaruintensiva företag i Sverige: Konkurrenskraft och synlighet” som Niklas Z Kviselius på Handelshögskolan skrivit.

Rapporten baseras bland annat på intervjuer med 32 personer från såväl industri som akademi och slutsatsen, som presenterades på ett seminarium idag, är att alla tillfrågade anser att man borde samarbeta mer.

– Vi är inte konkurrenter. Istället vill vi samarbeta och även få med forskningsinstituten och universiteten, säger Magnus Larsson som är ansvarig för programvara på ABB.

– Sverige är ett litet land, vi måste jobba tillsammans, säger Anders Caspár på Ericsson.

Han fick medhåll av Saabs teknikchef Pontus de Laval.

– Vi har inte råd att göra allting själva.

Företagen finns i olika sektorer men möter ändå liknande problem. Det handlar om frågor som hur man kramar kraften ur flerkärniga processorer, hur man verifierar programvaran eller hur man simulerar processen.

– Det handlar om att sänka kostnaden för alla inblandade, säger Ulf Wahlberg på Ericsson.

Andra frågor som Swedsoft vill arbeta med är den ökande användningen av open source liksom det sjunkande teknikintresset hos ungdomarna.

Vinnovas avgående generaldirektör Per Eriksson höll med om att frågan måste lyftas upp på bordet.

– Ska man få saker och ting att hända måste man synliggöra dem.

Han drog parallellen med den utflyttning av tillverkning som skett till låglöneländer.

– Man måste göra något liknande Produktionslyftet, men det tog tre, fyra år att ändra företagens beteende.

Med Produktionslyftet försökte man få företagen att se till mer än bara löneskillnaden mellan Sverige och till exempel Kina när man fundera på var produktionen ska placeras.

Per Eriksson var också positiv till att öka det riktade stödet till industrin.

– Om vi lägger oss på samma nivå som i Finland skulle stödet till företagen öka med två miljarder kronor.

I forskningspropositionen som kom häromveckan fanns dock inga öronmärkta pengar för nya satsningar som Vinnovas Forska & Väx, som riktar sig till företagen.

Förutom att ta fram en rapport har Swedsoft också varit med och arrangerat en tvådagarskonferens om multikärnor som samlade 400 personer och det lär bli fler arrangemang vad det lider.

– Vi försöker äta elefanten en bit i taget, säger Christer Bengtsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)