JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbolag söker mer EU-stöd
Europas halvledarindustri riskerar att hamna på efterkälken, och behöver mer stöd för innovation. Det var budskapet när ledande personer på de stora europeiska halvledarbolagen uppvaktade EU-kommissionen häromdagen.

Om Europa ska kunna bibehålla sin konkurrenskraft inom halvledarvärlden krävs bättre stöd från EU-myndigheter, konkret och övergripande policy för nanoteknik och andra områden, och skattelättnader för forskning och utveckling. Det menar ESIA, European Semiconductor Industry Association, i en rapport som nyligen överlämnats till EU-kommissionen.

- Europa måste agera nu för att försäkra sig om en stark framtida närvaro, sa ESIAs ordförande och tillika NXPs vd Frans van Houten enligt tidningen EE Times när han presenterade rapporten för EU-kommissionens vice ordförande Günter Verheugen.

Med på mötet fanns även vd:ar och europachefer för ST Microelectronics, Freescale, CEA-LETI och Micron Italy.

Högst på ESIAs önskelista står en bred överenskommelse om satsningar på mikro- och nanoelektronik - den borde enligt ESIA ha högsta prioritet för alla EUs ansträngningar inom forskning och utveckling. Ökade forskninganslag, såväl från EU centralt som från varje medlemsland behövs också för att hålla jämna steg i den globala konkurrensen, menar ESIA. Exempelvis skulle forskning och utveckling kunna erhålla skatterabatter, föreslår organisationen.

Grön teknik och energieffektivitet, fordonssäkerhet, telematik, intelligenta vägsystem, e-hälsovård och höghastighetsbredband, såväl fasta som mobila, är några områden där ESIA anser att den europeiska halvledarindustrin borde satsa mer, med stöd av EU.

- Ett perfekt exempel är elektrifieringen av bilmotorer med hjälp av halvledare, något som ger konkurrensfördelar för den europeiska bilindustrin, sa Denis Griot, ansvarig för bilelektronik på Freescale.

På kort sikt är dock det stora hotet mot halvledarindustrin inte bristande forskning och utveckling utan flytt av produktion till foundries i Asien, konstaterar rapporten. Men receptet för att bryta den trenden är detsamma enligt ESIA - mer FoU, mer innovation och fler differentierade produkter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)