JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omron satsar på röntgen
Electronica Krympande geometrier och dolda anslutningar gör att optisk avsyning inte längre kan se alla fel som uppstår på ett kretskort. Japanska Omron breddar därför utbudet med röntgenavsyning.

- Vi är kända för optisk inspektion men nu vill vi också få in röntgenutrustning i produktionslinorna, säger Kevin Youngs på Omron.

Företaget optiska avsyningsmaskiner kan användas både för att kontrollera lodpastan före komponentplacering men även för komponentplaceringen både före och efter lödning. Men de krympande geometrierna och den ökande användningen av bland annat BGA:er gör det allt svårare att se felen.

- Vi har tagit fram en konceptmaskin med röntgen som är tillräckligt snabb att stå i produktionslinan och som kan ta över en del av de uppgifter som görs av AOI:n. På lite längre sikt skulle den helt kunna ersätta AOI:n.

Omrons konceptmaskin, som har beteckningen VT-X, använder två typer av röntgen vilket ger möjlighet att välja mellan snabbhet och noggrannhet. Takttiden ligger som bäst på 500 ms och maskinen kan programmeras med en upplösning på 7, 10, 15, 20 eller 25µm/pixel vid vinklar på 0⁰, 15⁰, 30⁰ och 45⁰.

Maskinen kan bland annat användas för att mäta både volym och form på till exempel lodkulor under en BGA.

VT-X är dock inte en färdig produkt.

- Vi vill ta hjälp av kunderna för att få en så bra maskin som möjligt och i Europa är det särskilt underleverantörerna till bilindustrin som har behov av den här typen av produkter, säger Kevin Youngs.

Den kommersiella lanseringen är planerad till nästa år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)