JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Farnells löfte till miljön
Electronica Katalogdistributören Premier Farnell drar igång en kampanj för att stoppa den miljöfarliga återvinningen av elektronik som finns i bland annat Asien, Indien och Afrika.

– En sak som bekymrar mig är att Kina och Indien används som avstjälpningsplats för uttjänt elektronik. I Bangalore, där vi har vårt indiska huvudkontor, har det genomsnittliga barnet 7 procent högre nivå av bly i blodet än resten av Indien där barnen har 3 till 4 procent högre nivå än i resten av världen, säger Premier Farnells vd Harriet Green.

– Varför? Det beror på att blyet läcker ut i vattnet vid återvinningen av elektroniken, säger hon.

Varje år slänger vi runt 50 miljoner ton uttjänta elektronikprodukter. Så mycket som 70 procent hamnar i Afrika, Kina och Indien enligt Farnell.

Upp till 90 procent av återvinningen där görs utan någon hänsyn till människorna eller miljön, bland annat smälts lodet över öppen eld för att få loss komponenterna, och öppna syrabad används för att avlägsna plasten från kopparkablarna.

För att öka uppmärksamheten kring problemet och därmed åstadkomma en förändring lanserade Farnell en kampanj på mässan Electronica.

– Det är rätt enkelt att stoppa. Det handlar om att uppmärksamma problemet och att sätta press på rätt ställen. Det handlar om trovärdighet, säger Harriet Green.

Förutom att få media att uppmärksamma problemet ska Farnell bidra till att utbilda över 250 000 indiska studenter kring farorna med hanteringen. Företaget lovar också att lobba gentemot myndigheter för att förbättra lagstiftningen och så ska man sätta upp en fond som kan satsa pengar i olika projekt.

Den som vill delta i projektet kan registrera sig på www.premierfarnell.com/pledge
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)