JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dystert oktober för halvledare
Den globala försäljningen av halvledare minskade med 2,4 procent i oktober enligt Semiconductor Industry Association, som inte spår någon ljusning under 2009.
I oktober föll halvledarförsäljningen med 2,4 procent jämfört med oktober i fjol, och 2,1 procent jämfört med september. Enligt halvledarbolagens samarbetsorganisation SIA, Semiconductor Industry Alliance, beror minskningen på prisfall på minneskretsar, vilket i sin tur hänger samman med inbromsningen i världsekonomin.

Bortser man från minnena så ökade faktiskt halvledarförsäljningen, med 3,8 procent jämfört med i fjol, men jämfört med september var det även en minskning här, med 1,4 procent.

För nästa år vidhåller SIA sin två veckor gamla prognos på minus 5,6 procent, vilket beror på minskad efterfrågan på pc och mobiler, där organisationen tror att marknaden backar med 5 respektive 9 procent under 2009. Pc och mobiler står tillsammans för 60 procent av halvledarförsäljningen.

SIA rapporterar att halvledartillverkarna redan börjat stänga mindre produktiva fabriker, lägga investeringsprojekt på is och minska personalstyrkan. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)