JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 14 november 2019 VECKA 46
Mobiltelefongiganten Nokia ska utveckla en trådlös plattform tänkt att styra och övervaka elektriska funktioner i våra hem. Företaget menar att en första produkt ska finnas framme om ett år.
Nu vill Nokia ta ett kliv in i var mans hem för att där styra och övervaka exempelvis uppvärmning och olika säkerhetsfunktioner. Initiativet, kallat Home Control Center (HCC), syftar till att dra ner effektförbrukningen i hemmen.

Till en börjans ska man kunna använda HCC-platformen för att sätta på och stänga av olika funktioner i hemmet, men också styra funktioner som exempelvis temperaturen hos ugnen i köket. På sikt ska dock funktionaliteten utvidgas ytterligare, så att man trådlöst kan styra både frys och uppvärmning samt digitalkameror och tv-apparater. Tanken är att de olika funktionerna ska kunna styras via mobilen eller en pc.

– Vi vill skapa en öppen lösning så att andra företag kan utveckla sin egen lösning ovan på vår plattform. Vi är övertygade om att det är idealt att styra hemmet med bärbara produkter, speciellt när man inte är hemma, säger Teppo Paavola, affärsutvecklare på Nokia till nyhetssajten EETimes.

Nokia utvecklar den nya plattformen tillsammans med tyska RWE, som är ett av Europas största energibolag. Plattformens ska finnas tillgänglig mot slutet av nästa år. Därefter planerar de två företagen att ta fram ytterligare tjänster i kombination med smarta mätsystem.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)