JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill skärpa RoHS och WEEE
Medicinska instrument och industriell styrning ska ingå i RoHS, och de nationella WEEE-registren ska samköras på EU-nivå. Det är några av nyheterna i det förslag till skärpning av elektronikindustrins viktigaste EU-direktiv, nyligen publicerade på EU-kommissionens webbplats.
Direktiven RoHS och WEEE, som anger vilka farliga ämnen som är förbjudna i elektronikprodukter respektive reglerar återvinningen av elektriska och elektroniska produkter, har varit i kraft sedan 2004. EU-kommissionen anser nu att det är dags för "förbättringar och förenklingar" enligt ett pressmeddelande. I förslagen till modifierade direktiv ingår både skärpningar av kraven och en bättre samstämmighet med andra direktiv.

Största förändringen för RoHS är förslaget att även låta medicinsk utrustning ingå, liksom övervaknings- och styrutrustning för industrin. Kommissionen vill också göra en lista på farliga ämnen utifrån kemikaliedirektivet Reach, och framöver komplettera RoHS med förbud av ämnen hämtade från denna prioritetslista. Därtill vill kommissionen komplettera CE-märkningen så att en CE-märkt produkt även ska garantera uppfyllelse av RoHS.

För WEEE-direktivet är det framför allt en harmonisering av lagarna för rapportplikt och samkörning av nationella register som står för dörren. Med de åtgärderna hoppas EU-kommissionen inte bara spara 66 miljoner euro årligen, utan även komma åt den illegala handeln med elektronikprodukter och elektronikskrot.

Kommissionären Stavros Dimas påpekar att trots WEEE återvinns bara en tredjedel av alla skrotade el- och elektronikprodukter i Europa - resten går till sopor och i vissa fall illegalt vidare till miljövidrig och socialt svåracceptabel återvinning i u-länder. Skillnaderna mellan EU-länderna är dock stora - i Sverige och andra nordiska länder återvinns betydligt mer medan flera länder i östra Europa snudd på saknar strukturerad återvinning.

Dimas vill därför ändra och höja målet för skrotinsamling från dagens 4 kg per EU-invånare och år till något som bättre reflekterar situationen i de olika länderna. Det nya förslaget från kommissionen är att varje land ska tvingas återvinna 65 viktprocent av alla sålda el- och elektronikprodukter som sålts i landet, mätt som ett genomsnitt av försäljningen under de senaste två åren. Detta mål ska sedan skärpas med 5 procentenheter per år.

Mer information finns på EUs WEEE-portal (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)