JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Belysningscentrum får pengar
De tekniska högskolorna i Lund och Jönköping ska starta ett samägt centrum för energieffektiv belysning. Energimyndigheten har beviljat de två första miljonerna till centret.
Centret, ett samarbete mellan institutionen för arkitektur vid Lunds tekniska högskola och avdelningen för belysningsvetenskap vid Tekniska högskolan i Jönköping, har som ambition att skapa förståelse för hur de stora möjligheterna till energibesparing för belysning kan utnyttjas fullt ut. Det leds av Nils Svendenius, professor i belysningsteknik i Jönköping, samt Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi i Lund.

Centret ska bevaka nationell och internationell forskning på området samt sprida och presentera forsknings- och utvecklingsresultat till såväl belysningsbranschen som andra svenska forskare. Att koordinera utvecklingsverksamhet, såväl teoretisk som praktisk är också en uppgift för centret.

Finansieringen sker genom Energimyndighetens program för energieffektivisering inom belysningsområdet. Det är ett fyraårigt program som totalt disponerar 40 miljoner kronor, varav 16 miljoner kommer från den Jönköpingsbaserade Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)