JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rysk satsning på lysdioder
Ett ryskt konsortium ska investera drygt en halv miljard kronor för att få igång tillverkning av lysdioder i galliumnitrid med teknik utvecklad i Finland.

Kan rysk teknik hävda sig i optohalvledarvärlden? Det tror i varje fall ett nybildat konsortium, bestående av de tre ryska bolagen Onexim Group, UOMP (Ural Optical and Mechanical Plant) och Rusnano (Russian Corporation of Nantechnologies) som tillsammans tänker investera 67,5 miljoner dollar, drygt en halv miljard kronor, i en anläggning för produktion av galliumnitridbaserade lysdiodschips, LED-lampor och belysningssystem, berättar nyhetssajten Semiconductor Today.

Bakom satsningen står två forskare, Vladislav Bougrov och Maxim Odnoblyudov, som efter forskarstudier hos nobelpristagaren Zhores Alferov under 1990-talet flyttade till Helsingfors och där startade företaget Optogan år 2004. Optogan tog fram GaN-baserade LED-chips med teknik utvecklad i samarbete med Helsingfors universitet och VTT, Finlands motsvarighet till Vinnova. Bland annat användes en tillväxtteknik framtagen av professor Harri Lipsanen på Helsingfors universitet som reducerar de kristalldefekter som kan minska ljusstyrkan i GaN-lysdioderna. Optogan fick fram såväl chips som produktionsutrustning och startade pilottillverkning i tyska Dortmund.

Optogan köptes nyligen av Onexim, en investeringsfond grundad av oligarken Mikhail Prokhorov, som i fjol fick den fascinerande summan 4,7 miljarder dollar av ryska staten för att utveckla infrastruktur och etablera projekt inom nanoteknik. Strategin är att investera i tidiga projekt med stor potential för ekonomisk och social utveckling, skriver Semiconductor Today.

Satsningen på GaN-lysdioder faller uppenbarligen inom den kategorin, och har även lyckats med ett annat uttalat mål - att få utflyttade ryska vetenskapsmän och entreprenörer att återvända till Ryssland.

Själva halvledarproduktionen ska dras igång i St Peterburgs ekonomiska frizon, och lamp- och belysningssystemen ska tillverkas i Jekaterinburg där UOMP idag tillverkar glödlampor. Totalt siktar konsortiet på att omsätta 200 miljoner dollar år 2013.

Enligt Semiconductor Today har LED-lampor redan 3,5 procent av belysningsmarknaden i Ryssland. Globalt väntas LED-marknaden växa med 23 procent om året, från 4,2 miljarder dollar i fjol till 12 miljarder dollar år 2012.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)