JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyrhövdat för ljud och bild
Det brittiska uppstartsföretaget Xmos, som utvecklar FPGA-liknande kretsar för konsumentprodukter, är på väg att nå ett kommersiellt genombrott. Företaget har sålt över 300 utvecklingspaket och de första produkterna med bolagets krets är på väg ut på marknaden inom kort.

– Våra kunder på utvecklingsavdelningarna berättar att de måste ta fram nya produkter som skiljer sig från konkurrenterna men att deras budget för det är noll. De är överlyckliga att de hittat vårt utvecklingskort som de kan experimentera med för en billig penning, säger Richard Terril som är marknadschef på Xmos.

– Det finns enormt många tillämpningsområden där våra kretsar skulle passa men nu i början har vi lagt kraften på två områden, ljud och bild.

Xmox har utvecklat en flerkärnig systemkrets som lovar att bli tillräckligt billig, strömsnål och kraftfull för att kunna ersätta FPGA:er, asicar och assp:er i konsumentprodukter som tillverkas i mångmiljonupplagor.

Den första produkten som lanserades för ett år sedan har fyra kärnor och ger ungefär samma prestanda som en FPGA med 50 000 logikceller. Programmeringen av de 16/32-bitars risc-kärnorna gör med en variant av C.

Processorkärnan är händelsedriven och kan köra åtta trådar. Kärnan kan byta mellan trådarna på en klockcykel och det finns en komplett registeruppsättning för varje tråd. Scheduleringen sköts i hårdvaran och ställer därför inga krav på programmeraren. Kopplingen till omvärlden sker via händelsestyrda in- och utgångar. Vidare finns en intern buss kallad Xbus som används för att koppla ihop flera kärnor i samma krets. Även den är händelsestyrd och har tidsstämplade datapaket.

Det handlar dock inte om enkla MP3-avkodare utan om professionella tillämpningar där ljudet distribueras via Ethernet. Standarden det handlar om är Ethernet AVB och kommer så småningom även att bli en konsumentprodukt.

På bildsidan handlar det om jättestora bildskärmar som består av en mängd mindre skärmar som ska styras så att de bildar en enda skärm.

– Fler tillämpningar är på gång och där har vi stor hjälp av den användargrupp som håller på att byggas upp. De bidrar med sin expertkunskap inom olika områden.

Sedan lanseringen i höstas har Xmos sålt över 300 utvecklingspaket och enligt Richard Terril ligger de första produkterna som är bestyckade med en Xmos-krets inte så långt bort i tiden.

Det genererar visserligen en del intäkter men riktigt hur långt pengarna räcker vill Richard Terrill inte säga.

– Vi är försiktiga med utgifterna och klarar oss en bit in på 2009. Sen pratar vi hela tiden med investerare.

Xmos har hittills tagit in runt 18 miljoner dollar och hoppas på ytterligare 20 miljoner dollar under nästa år. Då kommer också bantade versioner av företagets krets XS1 med två respektive en processorkärna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)