JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medicinteknisk kraftsamling i väst
Bättre förutsättningar för forskning, utveckling och innovation inom medicinsk teknik. Det är målet för Medtech West, ett medicintekniskt centrum grundat av Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås och Sahlgrenska universitetssjukhuset med stöd av Västra Götalandsregionen.
Behövs en kraftsamling inom svensk medicinteknik? Enligt de fem som står bakom initiativet är svaret definitivt ja. De fem hänvisar till utredningar som visar att svensk medicinteknisk industri har brist på både idéer, nytänkande och nya projekt. Och man hoppas att om näringsliv, sjukvård och forskning samlas på detta sätt så ska ny vitalitet uppstå.

– Vi vill skapa en miljö där idéer kan tillvaratas och vidareutvecklas. Det kan leda till nya produkter, processer och tjänster som skapar tillväxt i befintliga företag och till att nya forskningsbaserade företag etableras, säger Chalmers prorektor Stefan Bengtsson.

De fem parterna satsar tillsammans 13,5 miljoner kronor under tre år framöver. Fyra nya forskartjänster ska utannonseras omedelbart.

– Vi räknar också med att kunna ta hem stora nationella och internationella forskningsanslag, säger Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska.

Ambitionen är i förstone att utvärdera idéer och vidareutveckla de mest innovativa man hittar inom såväl sjukvården som akademin. Centret ska också bedöma "klinisk relevans" hos teknikdrivna idéer, det vill säga utgöra kontrollstation för att idéerna från Chalmers verkligen kan ha tillämpning i praktisk sjukvård.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)