JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USB blir tio gånger snabbare inom kort
I slutet på förra året spikades standarden USB 3.0, även kallad Superspeed USB.  Överföringshastigheten ligger på närmare 5 Gbit/s, vilket är tio gånger snabbare än idag. De första kretsarna som stöder standarden väntas dyka efter sommaren.
Den nu spikade standarden USB 3.0 får den idag så populära föregångaren Hi-Speed USB (USB 2.0) att blekna med en maximal bandbredd på hela 5 Gbit per sekund istället för blotta 480 Mbit per sekund.

Tekniskt skiljer sig de två standarderna åt i många stycken. Nykomlingen skickar data i två riktningar samtidigt, medan dagens USB har ett enkelriktat dataflöde. USB 3.0 stöder dock USB 2.0-kommuikation. En annan olikhet är att USB 3.0 har ett flertal effekthanteringslägen som stöder olika nivåer av inaktivitet (idle, sleep och suspended states).

FAKTA

Gruppen som utvecklat specifikationen till standarden USB 3.0 består av de fem företagen Intel, Hewlett-Packard, NEC, ST-NXP Wireless, Texas Instruments och Microsoft. Specifikationen och avtal kring USB 3.0 kan laddas ner från www.usb.org/developers/docs/

Ytterligare en detalj värd att notera är den mekaniska bakåtkompatibiliteten. Eftersom USB 3.0 kräver nya kablar och kontakter är det enbart dagens prylar bestyckade med den större och vanligare kontakten, typ A, som även framöver kommer att fungera problemfritt (se tabell nedan).  Dessutom kommer sannolikt den maximala kabellängden att minska från dagens fem meter till runt tre meter.

Redan månaden innan specifikationen blev officiell presenterade Tektronix ett första verktyg som kan testa hårdvara och verifiera att den följer specifikationerna. Strax därefter avslöjade Synopsys sin plan på att ha ip-block för styrenheter som stöder USB 3.0 framme i början av detta år. Företaget menar att det finns många kunder som är redo att ta emot ip för att börja konstruera asicar nu och man väntar sig att att de första kretsarna som stöder USB 3.0 kommer  under årets tredje kvartal.

De första konsumentprodukterna med USB 3.0 väntas nå butikshyllorna sent i år, medan större volymer dröjer till nästa år. Då får allt från minneskort och hårddiskar till mediaspelare och digitalkameror ta del av den högre datahastigheten.

Sedan lanseringen har också flera halvledarbolag kommit med beskedet att de satsar helhjärtat på att snabbast möjligt nå ut med kretsar som stöder den nya standarden. NEC är ett. Företagets plan är att upprepa skeendet från år 2000 när 2.0-versionen släpptes. Då var NEC först med kretsar och lyckades på så sätt kapa åt sig en stor del av marknaden.

Under konsumentelektronikmässan CES –  som gick av stapeln i Las Vegas i början av januari – demonstrerade också NEC ett testchips som stöder USB 3.0. Likaså visade det amerikanska halvledarföretaget Symwave upp en konceptprodukt som stöder USB 3.0.

Även Texas Instruments är på hugget. Företaget menar att eftersom hårdvaran för USB 3.0 transceiver är så lik PCI Express kan man nyttja sin erfarenhet inom PCI Express för att snabbt komma vidare. TI:s plan är att ha en transceiver för USB 3.0 i form av en testkrets framme under årets första kvartal.

Microsoft anger dock att nästa version av Windows, Win7, inte kommer att stödja USB 3.0 från start. Specifikationen lades helt enkelt fast för sent. Däremot hintar företaget om att framtida stöd för standarden kan komma i både Vista och Win7 via uppdateringar, men inget är bestämt ännu. Till dess hävdar exempelvis amerikanska MCCI att men erbjuder programvara som gör det möjligt att använda USB 3.0 med Win7 och andra operativsystem.

Än är det för tidigt avgöra hur mycket effekt kretsarna kommer att dra i systemet samt att sätta ett realistiskt pris. En god gissning är dock att kretsarna når en effektförbrukning i klass med PCI Expresskretsar på 5 GHz.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)